Een heel jaar mooi muzikaal vertaald

Seniorenorkest Buchestelle laat zondag 26 juni verpakt in muzikale high lights een heel jaar voorbij komen in Bon Salon

Seniorenorkest Buchestelle laat zondag 26 juni verpakt in muzikale high lights een heel jaar voorbij komen in Bon Salon (Foto: Jolande Tielemans Koenen)

Bijzondere feesten, dagen en activiteiten zoals carnaval, kerst en nieuwjaar maar ook een vriendelijk voorjaarszonnetje, verhitte zomerdag, stormachtig najaar of een warme winteravond bij de (open) haard. Zondag 26 juni neemt Seniorenorkest Buchestelle uit Boxtel iedereen vanaf 14.00 uur mee op een uitstapje waarin zij met veel plezier diverse high lights uit een heel jaar op luchtige wijze muzikaal vertolken. Place to be is deze middag Spiegeltent Bon Salon bij Kasteel Stapelen. 

Ze bespeelden allemaal een blaasinstrument toen Joep Schellekens, Jan Swinkels en Rinus Queens uit Boxtel eind 2004 bedachten dat zij overdag samen muziek wilde maken. Ze lieten het niet bij denken, maar namen het initiatief om een senioren dagorkest te organiseren. “Ze waren al aangesloten bij een ‘geinorkest’ en wilden ook graag een ander repertoire spelen”, vult Paul Hermans uit Boxtel de motivatie aan. Paul sloot zich gelijk aan, speelt trompet en staat genoteerd als voorzitter van Buchestelle. Een naam die door de initiatiefnemers bedacht en eind november 2005 vastgelegd werd toen het orkest officieel van start ging. “Buchestelle refereert natuurlijk aan Boxtel. We zijn begonnen bij de toenmalige muziekschool het Toonhuis die gevestigd was in het Centrum voor de Kunsten in het Ursulagebouw aan de Baroniestraat in Boxtel. Een oproep in de media had al gelijk gezorgd voor circa 20 muzikonten. Die waren allemaal afkomstig van harmonieën, fanfares en muziekskes uit Boxtel en omgeving. De samenstelling van de groep als ook het niveau waarop iedereen speelde wisselde sterk. Onder de vlag van de muziekschool stond Jan Buil als dirigent voor dit gemêleerde gezelschap. Hij deelde gelijk muziek uit op een behoorlijk hoog niveau. Dat was voor een enkeling wel pittig”, weet Paul nog. Het plezier was er echter niet minder om. Dusdanig dat de groep al snel groeide naar circa 32 muzikonten. Na het faillissement van de muziekschool kreeg Buchestelle in 2016 zijn thuisbasis bij het Muziekhuis van Boxtel’s Harmonie. Jan Buil had toen al het roer overgedragen aan dirigent Peter Spierings. Laatstgenoemde geeft komende juli al 7 jaar sturing aan Buchestelle. De groep bestaat inmiddels uit 40 muzikonten die elke vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur repeteren. Nieuwe muzikonten mogen zich altijd melden, maar vooral voor mensen die een klarinet, fagot, hobo of hoorn spelen is altijd ruimte. “De kracht van Buchestelle is vooral het onderlinge plezier en de saamhorigheid die er is. We spelen op hoog niveau muziek, maar wel in een hele fijne sfeer. Dat zorgt ervoor dat er nauwelijks verloop is”, aldus Paul tevreden. Zoals ook bij sport werd er niet alleen getraind, maar zijn er ook geregeld ‘wedstrijden’ oftewel optredens. Zondag 26 juni is Buchestelle vanaf 14.00 uur te horen in de spiegeltent bij Stapelen. Over een heel jaar genomen worden er allerlei muzikale herkenbare high lights gebracht. Iedereen is er hartelijk welkom. De toegang is gratis als ook het plezier.

Via De meierij boxtel