Museumboerderij De Kleuskes houdt open dag

De goeikamer van museumboerderij De Kleuskes in Liempde is maandag open voor publiek.

De goeikamer van museumboerderij De Kleuskes in Liempde is maandag open voor publiek. (Foto: Eigen collectie)

Het gedoentje van wijlen de Kinderen Van der Velden, in Liempde beter bekend als ‘De Kleuskses’, gaat maandag 6 juni weer open voor publiek. Naast expositieruimte De Kleuskes, beheert door Stichting Kèk Liemt, zijn op tweede pinksterdag ook het woonhuisgedeelte, dat nog immer de sfeer van de jaren ‘20 van de vorige eeuw ademt, de beugelbaan en d’n hof vrij toegankelijk.

In het woonhuis, waarbij rond d’n herd het open vuur brandt, werd u door leden van de Stichting Kinderen Van der Velden ontvangen, en vertellen leden van Kèk Liemt over de gebruiken van de vijf vrijgezellen die het gedoentje bestierden.

In de expositieruimte krijgt u een beeld van hoe zelfvoorzienend De Kleuskes vroeger in en om de boerderij waren. Op de beugelbaan kon de bezoeker onder begeleiding van de beugelclub, de kneepjes van het beugelspel ervaren. En in d’n hof laat beheerder Gerard de Leest onder meer zogeheten vergeten groenten zien en vertelt hij over zijn tuinpassie.

Tijdens de open dag werd om 13.30 uur de zogeheten houten kuusepaol, die vanaf 2000 tot onlangs nabij uitspanning De Vrolijke Jager, de grens aangaf rond het taalgebied van de betekenis van het woordje kuus voor het eerst weer getoond. Piet van Liempd en Frank van Bommel zijn aanwezig om de geprepareerde houten paal aan Kèk Liemt te overhandigen. Een waardevolle aanvulling van de collectie.

Museumboerderij De Kleuskes, Oude Dijk 19-21 te Liempde van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Via De meierij boxtel