ODC van de tweede naar de eerste klasse in het seizoen 1971-1972

ODC tijdens een wedstrijd in het topseizoen 1971- 1972. (Foto: archief ODC).

ODC tijdens een wedstrijd in het topseizoen 1971- 1972. (Foto: archief ODC). (Foto: ODC)

Boxtelaar Jan van den Aker is al meer dan zeventig jaar een trouw supporter van voetbalvereniging ODC. Hij had boeken vol standen en uitslagen bijgehouden en het nodige over de club geschreven. Dit keer een verhaal uit zijn collectie over de promotie van de tweede naar de eerste klasse in het seizoen van 1971-1972.

Doelman Harrie Schellekens van ODC vertrok begin jaren ‘70 van de vorige eeuw naar het betaalde voetbal, naar een andere club met een driekleurig shirt, namelijk de Nijmegen Eendracht Combinatie, beter bekend als N.E.C.. Schellekens droeg het rood, zwart en groen van Enniesee.

Een gespierde spijker uit Groningen kwam Schellekens vervangen. Frits Vortman werd de nieuwe sluitpost van de Boxtelse tricolores.

Het eerste jaar in de tweede klasse, seizoen 1970- 1971, keek ODC de kat uit de boom. Met vijf gewonnen en zes verloren wedstrijden en dertien gelijkspelen, eindigde ODC in de middenmoot. Het jaar daarna ging het weer crescendo.

ODC streed met UNA uit Zeelst om de koppositie van de ranglijst. UNA voerde die achttien wedstrijden aan. Desalniettemin hees ODC na 26 partijen de kampioensvlag. In de laatste wedstrijd wonnen de Boxtelaren met 2-3 uit van Brabantia in Eindhoven. Dit dankzij twee doelpunten van Aloys Barten en een van Martien Pennings.

Promotie

Onder aanvoering van trainer Jaske Pennings werd ODC eerste met 37 punten uit 26 wedstrijden. Dertienmaal werd gewonnen, elfmaal gelijkgespeeld, slechts tweemaal verloor het Boxtelse elftal, van Mulo en Valkenswaard.

ODC scoorde 44 keer en kreeg slechts 21 doelpunten tegen. Door dit kampioenschap werden de tricolores eersteklasser (huidige hoofdklasse). Dit was uniek en in de historie van ODC nooit voorgekomen.

In triomfstemming keerden de Boxtelaren vanuit Eindhoven huiswaarts. Daar wachtte bestuur en spelers allereerst een ontvangst op het gemeentehuis. Het voltallige college van burgemeester en wethouders was present, net als de toenmalige sportraad.

Kwaliteit

Mr. Paul Pesch, destijds burgemeester van Boxtel, verklaarde erg blij te zijn dat ODC nu met een verdiende overwinning en met een op klasse en kwaliteit gebaseerd kampioenschap uit Eindhoven was teruggekeerd. De burgemeester sprak vervolgens de wens uit dat de rood-wit-blauwen zich in de eerste klasse een voorbeeld van kwalitatieve sportiviteit zouden tonen en wenste het elftal veel succes.

Via De meierij boxtel

Reizen Laos