Opening De Rouwbommel door burgemeester Van Meygaarden

De Rouwbommel was in 2019 al klaar, maar corona hield een officiële opening tegen.

De Rouwbommel was in 2019 al klaar, maar corona hield een officiële opening tegen. (Foto: Eigen collectie)

In het kader van het SPPiLL-project ‘Liempde, gastvrije en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud’, is het project ‘Hooilanden’ aan de Vleutstraat in Liempde gerealiseerd. Hier kunnen bezoekers ervaren hoe dit landschap, dat inmiddels de naam ‘Rouwbommel’ had gekregen, er honderd jaar geleden uitzag. Op zaterdag 25 juni aanstondende werd dit uniek stuk Liempdse natuur geopend door Ronald van Meygaarden, burgemeester van Boxtel.

Op de locatie aan de Vleutstraat is, met de energie van vrijwilligers, zes hectare cultuurhistorisch hooilandenlandschap hersteld. Daarmee is het het grootste natuurproject van SPPiLL. Bezoekers kunnen hier ervaren hoe het Liempdse Scheekenlandschap er in 1915 uitzag, welke biodiversiteit een dergelijk kleinschalig cultuurlandschap in zich had en hoe het zich verder ontwikkelt. 

Het hooilandenlandschap had de naam Rouwbommel gekregen, een naam die voor deze percelen al eeuwen gebruikt werd. De hooilanden zijn naast de akkers, bosjes, weilanden en woeste gronden (natuurgebieden) een onlosmakelijk element in het cultuurhistorisch super-ensemble van Liempde en vormen een belangrijke schakel binnen het historische landbouwsysteem van Het Groene Woud.

Inmiddels is de Rouwbommel een prachtig stukje natuur geworden, dat beheerd werd door Natuurwerkgroep Liempde/Stichting Natuurprojecten Liempde, waar bezoekers graag wandelen. In de zomerperiode grazen er runderen en zal er op de ouderwetse manier gehooid worden.

Het project is al in 2019 gerealiseerd. Vanwege corona hebben werd de opening steeds uitgesteld. 

De opening begint zaterdag 25 juni om 14.00 uur en vindt plaats in de Rouwbommel. Er zijn ook veldlessen voor kinderen, rondleidingen voor volwassenen en er is een hooidemonstratie. Om 15.30 uur is de afsluiting met een hapje en een drankje.

De Rouwbommel ligt aan de Vleutstraat, vanuit de Liempdse kern gezien 250 meter voorbij ruitersportschool De Rekkendonken (aan dezelfde kont). Advies: kom op de fiets! Parkeren kon niet anders dan in de berm langs de (drukke) weg, bij De Rekkendonken is die dag geen parkeergelegenheid.

Deze opening werd georganiseerd door SPPiLL in samenwerking met Natuurwerkgroep Liempde en Stichting Natuurprojecten Liempde. 

Via De meierij boxtel