Wijkagent Ad draagt het stokje over

Ad Cleijsen geeft het stokje als wijkagent over aan collega Linda v.d. Laar. Foto Wendy van Lijssel

Ad Cleijsen geeft het stokje als wijkagent over aan collega Linda v.d. Laar. Foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Ad Cleijsen is als wijkagent al decennialang een vertrouwd gezicht in Boxtel Oost, Munsel, Selissen en in Goede Aarde. Vanwege zijn aankomende pensionering is hij doende om deze taak over te dragen aan collega Linda van de Laar. “Iedereen kon blijven rekenen op de vertrouwde zorg en aandacht”, laten genoemden opgewekt weten.

BOXTEL – 42 Jaar geleden begon Cleijsen als politieagent bij destijds gemeentepolitie Boxtel. “Ik wilde graag mensen helpen en iets betekenen voor de gemeenschap”, motiveert hij zijn beroepskeuze. Eentje waar hij nooit spijt van kreeg. Sterker nog. Ad staat op het punt met pensioen te gaan, maar hangt zijn pet niet helemaal aan de wilgen. “Ik sluit me aan bij de vrijwillige politie”, laat hij weten, om met een lachje toe te voegen: “Met de nadruk op vrijwillig.” Dan serieus: “We hebben hier een heel fijn team. Ik voel me verbonden met hen en Boxtel. Vandaar deze beslissing.” Zover is het echter nog niet. Naast zijn werkzaamheden in het team, is hij wijkagent. Deze taak is veelomvattend en kon het best omschreven worden als aanspreekpunt en vraagbaak van de wijk(en). Daarbij werd nauw samengewerkt met externe partijen zoals gemeente en (welzijn)organisaties. Ad solliciteerde in 1994 op een interne vacature. “Ik werkte destijds al veel in de wijken. Eigenlijk was ik altijd op straat. Als wijkagent kon je wijkproblemen mee aanpakken en oplossen en heb je veel en nauw contact met allerlei mensen. Samen met destijds Jack van Rijs namen we driekwart van Boxtel onder onze hoede”, blikt hij terug. Inmiddels is het gebied teruggebracht tot Boxtel Oost, Selissen, Munsel, In Goede Aarde en in de toekomst werd er het Heem van Selis aan toegevoegd. Ad werd daarbij al weer enkele jaren bijgestonden door collega Sven van Dijk. Inmiddels is hij al 27 jaar wijkagent. “Ik ga nog steeds elke dag met plezier naar mijn werk”, vertelt hij. Binnenkort gaat hij echter met pensioen. Daarom is hij doende om zijn taak als wijkagent over te dragen aan collega Linda van de Laar. Zij is al 14 jaar politieagent en, zo vertelt ze, toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik wil mede het aanspreekpunt zijn en iets betekenen in de wijk(en). Signaleren, adviseren, samenwerken met andere partijen en problemen die er zijn adequaat aanpakken. Ik heb er zin in”, vat ze het opgewekt samen. Ad draagt zijn taak met een gerust hart over aan Linda. “Ik werk al lang met haar, ken haar kwaliteiten en vaardigheden. Ik geef het stokje met vertrouwen door. Ik weet dat het opgebouwde werk en de goede contacten behouden blijven.” Linda gooit het balletje terug en meldt: “Kennen en gekend worden, doen wat je zegt, beloftes nakomen en open en transparant zijn. Ook als iets niet kon. Dat zijn dingen die ik geleerd heb van Ad en in de praktijk ga brengen.” Beide agenten zijn het samen eens als ze stellen: “Mensen kunnen blijven rekenen op de vertrouwde (politie)zorg.”

Via De meierij boxtel

Reizen Laos