Aardappelcampagne Avebe van start

VEENDAM – De aardappelcampagne van het in Veendam zetelende Royal Avebe is van start gegaan. De eerste zetmeelaardappelen worden aangeleverd op de productielocatie in Gasselternijveen. Voor de productielocatie in Ter Apelkonaal is de start voorzien in de week van 30 augustus.

Door de relatief lage temperaturen in mei hebben de gewassen ten opzichte van voorgaande jaren een groeiachterstand opgelopen. ,,Ondanks deze achterstand en wisselende schade door hevige neerslag in het groeiseizoen, stonden veel gewassen er nu goed bij”, zegt Arjan de Rooij, directeur Agro van Royal Avebe. ,,De huidige gematigde temperaturen gecombineerd met in de meeste regio’s voldoende neerslag zijn gunstig voor de groei van de gewassen. We verwachten dat de opgelopen achterstand in de komende weken enigszins werd gecompenseerd.”

Belangrijke investeringen

De afgelopen maanden is op de productielocaties in Nederland en Duitsland onderhoud uitgevoerd en is gewerkt aan belangrijke investeringen. Zo is op de locatie in Gasselternijveen de productiecapaciteit voor aardappeleiwit Solanic uitgebreid. Solanic is aardappeleiwit voor humane voeding, dat voornamelijk werd afgezet in groeiende markten voor plantaardige voedingsmiddelen, zoals vlees- en zuivelvervangers. Op de Duitse locatie in Dallmin is een productiefaciliteit voor het winnen van eiwit voor diervoeding gebouwd. Beide nieuwe productielijnen gaan vanaf deze campagne draaien.

Campagne loopt tot mei 2022

In Duitsland is de locatie in Dallmin vorige week gestart met het verwerken van aardappelen. De locatie in Lüchow volgt volgende week. In de campagne, die tot medio mei 2022 is gepland, worden de zetmeelaardappelen van de circa 2300 Nederlandse en Duitse leden verwerkt tot aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Deze ingrediënten worden door anderen verder verwerkt in voedingsmiddelen, toepassingen in bouwproducten, de papierindustrie en diervoeding.

Via De Koerier