Belastingdienst waarschuwt voor valse berichten

EMMEN – Steeds vaker opereren internetcriminelen uit naam van de Belastingdienst. Ook in Drenthe proberen zij via valse e-mails, sms’jes en WhatsAppberichten geld van slachtoffers afhandig te maken. 

Deze vorm van internetfraude werd ook wel phishing genoemd. Om een vuist te maken tegen deze internetcriminelen werkt de Belastingdienst samen met bijvoorbeeld politie, banken en burgers.

Er is steeds meer sprake van internetcriminaliteit, blijkt uit recente cijfers van onder andere de politie en Betaalvereniging Nederland. Ook de Belastingdienst merkt dit. Vorig jaar ontving de Belastingdienst ruim 160.000 meldingen over frauduleuze phishingmails, sms’jes en WhatsAppberichten. In 2017 waren dit er nog geen 8.000. ,,Door corona spenderen mensen meer tijd achter hun computer dan normaal. Internetcriminelen spelen daar op in en halen in hun dreigende berichten ook de coronapandemie aan’’, zegt Jan Polkerman van de Belastingdienst. 

Geachte meneer of mevrouw, uw openstondende schuld met kenmerk BJM9020 is na meerdere herinneringen nog niet voldaan. Op 19 oktober zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot executoriale beslaglegging. U kunt beslaglegging voorkomen door het gehele bedrag direct te voldoen’. Deze mail met als onderwerp ‘Aanmaning van de Belastingdienst in uw Berichtendienst op Mijn Overheid’ troffen duizenden Nederlanders onlangs in hun mailbox aan. Inclusief een linkje die leidde naar een iDeal-pagina waarop men in enkele klikken de schuld kon betalen. De pagina was nep, er zat geen bericht in de berichtenbox op Mijn Overheid. Toch werden meerdere mensen misleid. De Belastingdienst benadrukt nooit sms’jes, WhatsAppberichten of e-mails te versturen waarin werd gedreigd met inbeslagname of een deurwaarder als niet onmiddellijk via overboeking werd betaald. Polkerman: ,,Ook zal de Belastingdienst je nooit bellen om je te vragen direct te betalen.”

Internetcriminelen gaan steeds geraffineerder te werk, erkent ook de Belastingdienst. Daarom komt men met tips. Het is raadzaam om het e-mailadres te checken. Vaak is dat de eerste manier waaraan je herkent of de afzender echt is. Ook is het niet verstandig om informatie weg te geven. De Belastingdienst vraagt nooit naar persoonlijke gegevens. Bij twijfel kon men altijd bellen met de Belastingtelefoon (0800-05430).

Via De Zuidenvelder

Reizen Laos