Boek over voormalig Veendam-doelman Frans de Munck

VEENDAM – Van de hand van Danny van der Linden verschijnt deze maand het boek Frans de Munck – De Zwarte Panter. In het boek is ruime aandacht voor De Munck als speler van Veendam en het leven van de legendarische keeper in de Parkstad.

Frans de Munck is de meest iconische doelman uit de jaren vijftig. Zijn levensverhaal spreekt tot ieders verbeelding. Zo werd de in Goes geboren jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gedwongen zijn geboortegrond te verlaten. Het liet zijn sporen na, maar stond een leven vol sportief succes, tegenwerkingen, vrouwen en bijzondere avonturen niet in de weg.

Vrouwenverslinder 

De charismatische keeper, één van de helden die in 1953 de befaamde Watersnoodwedstrijd speelde, was in die tijd doelman van 1. FC Köln. In Duitsland was De Munck een superster en speelde als acteur in een succesvolle bioscoopfilm. Daarnaast was hij een vrouwenverslinder en één van de grondleggers voor het betaalde voetbal in Nederland. Als speler van Sittardse Boys, 1. FC Köln, Fortuna ’54, DOS, Cambuur, Veendam en Vitesse was hij populair bij supporters, maar omstreden bij medespelers. De ijdele doelman met het eigenzinnige karakter ging zijn eigen weg, nam nooit een blad voor de mond en ging geen conflict uit de weg. Juist dit maakte hem zo uniek.

Zwembad aan De Langeleegte 

De auteur staat in zijn boek ook uitgebreid stil bij de Veendammer jaren van de 31-voudig international. ,,Het leuke is dat ik een aantal Veendammers heb gesproken. Zij kwamen bij De Munck thuis en konden zodoende vertellen over hoe hij was. Eén van hen was een beetje verliefd op de dochter van ‘De Zwarte Panter’. Hij kon zich nog herinneren hoe hij ooit in de auto zat bij zijn held en de gevoelens die hij kreeg toen De Munck een gesprekje begon”, vertelt Van der Linden. ,,Naast het bekende Stadion De Langeleegte komt ook het zwembad naast het stadion voor in het boek. Bij dit zwembad lag De Munck vaak in de zon, dit tot vermaak van veel vrouwen. Frans de Munck was natuurlijk een playboy en had zelf ook interesse in vrouwen, ondanks zijn huwelijk.”

Journalist Danny van der Linden (Utrecht, 1983) schreef eerder het veelgeprezen boek De Rebellen van de Bunnikside over de harde kern van FC Utrecht. Dat boek werd door voetbalmagazine Staantribune genomineerd voor ‘Beste voetbalboek van het jaar

Frans de Munck – De Zwarte Panter (ISBN: 9789493201651) verschijnt deze maand bij uitgeverij Edicola in Deventer.

Via De Koerier