Certificaten voor vijf nieuwe molengidsen Molenstichting Midden- en Oost-Groningen

NOORDBROEK – In de molenschuur naast koren- en pelmolen De Noordstar in Noordbroek hebben maandag vijf cursisten hun getuigschrift voor molengids ontvangen.

De molen, en dus ook de molenschuur, is eigendom van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen. Hiermee is het aantal molengidsen dat de MSMOG had laten opleiden gekomen op tien. De nieuwe molengidsen ontvingen hun getuigschrift uit handen van Marjan Brouwer, consulent deskundigheidsbevordering bij Erfgoedpartners.

Belangrijke rol

Molengidsen spelen een belangrijke rol bij het betrekken van een dorpsgemeenschap bij een molen. Ze beschikken over basiskennis van molens, kunnen bezoekers veilig rondleiden en organiseren in samenwerking met de molenaar activiteiten in en rondom de molen. Om hun werk op de molen goed en veilig te kunnen doen, volgen molengidsen eerst de cursus molengids. Het doel van de cursus is om mensen op te leiden, die enthousiast zijn voor de molen in eigen dorp of regio, maar die zelf (nog) geen molenaar willen worden.

Boeiend verhaal

Molengidsen beschikken na zes bijeenkomsten over basiskennis van (Groninger) molens, ze kunnen bezoekers efficiënt en veilig rondleiden en een boeiend verhaal houden over hun molen voor diverse doelgroepen. Als eindopdracht bedenken en bereiden ze samen een activiteit voor op eigen molen en voeren deze uit.

De cursus Molengids is ontwikkeld door Erfgoedpartners, een steuninstelling voor erfgoedorganisaties in Groningen. Erfgoedpartners had sinds 2008 meer dan 75 molengidsen opgeleid.

Via De Koerier