Concert en lezing tijdens Klezmer Special Emmen

EMMEN – Tijdens de Klezmer Special Emmen stonden op 15 en 17 oktober een bijzonder concert en een lezing op het programma.

Klezmermuziek is de (traditionele) muziek van de Joden uit Oost-Europa. De Klezmer Special geeft een beeld van de geschiedenis van deze muziek en in het concert van The Klezmer Society uit Amsterdam stonden de rijkdom van de Jiddische cultuur en de liefde voor (Klezmer)muziek centraal.

Vrijdagavond 15 oktober vertelt Conny Timmermans in ‘De Roots van de Klezmer’ waarom deze eeuwenoude muziekstijl nog steeds populair en tijdloos is. Joodse vluchtelingen uit het Midden Oosten vestigden zich al in de 13e eeuw in Oost Europa, waar verschillende muziekstijlen en tradities leidden tot nieuwe ontwikkelingen. Film- en muziekvoorbeelden nemen je mee in de boeiende wereld van de klezmermuziek.

Zondagmiddag 17 oktober geeft het concert van The Klezmer Society met zangeres Shura Lipovsky een bijzondere kijk op de hedendaagse klezmermuziek. De muziek en de verhalen worden in een mix van weemoed, een knipoog met Jiddische gein en vrolijke teksten bij elkaar gebracht, waar kinderen zowel als volwassenen van zullen genieten. 

The Klezmer Society is een prominent vertolker van de village-klezmerstijl: authentieke Joodse muziek zoals het vroeger in de Joodse dorpjes in Oost Europa geklonken had. Violist Bert Vos maakt ook schoolvoorstellingen over de kinderboeken die zijn moeder Ida Vos had geschreven over haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam.

De lezing werd 15 oktober gehouden in de bibliotheek (aanvang 20.00 uur). Het concert in de Gote Kerk begint twee dagen later om 14.30 uur.

Via De Zuidenvelder