Cultuurfonds steunt projecten in Tynaarlo

De voorstelling 'Mansholt' van Theatergroep Jan Vos is deze zomer te zien in Eelde. (foto Theatergroep Jan Vos)

De voorstelling ‘Mansholt’ van Theatergroep Jan Vos is deze zomer te zien in Eelde. (foto Theatergroep Jan Vos)

TYNAARLO – Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe had in de tweede vergadering van 2021 bijna 92.000 euro beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van dertig projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Ook enkele projecten in de gemeente Tynaarlo kunnen rekenen op een bijdrage.

Zo ontvangt Stichting Toneelgroep Jan Vos uit Rotterdam 10.000 euro voor de theaterproductie Mansholt, die van 3 tot en met 14 augustus werd gespeeld bij kijkboerderij ‘t Hoogeveld in Eelde. Mansholt was in 2014 de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos, en gaat dit jaar in reprise. De voorstelling gaat over boer, politicus en verzetsstrijder Sicco Mansholt (1908-1995). In 1972 staat hij als Euro-commissaris aan de vooravond van zijn pensioen: zijn werk zit erop. Dan komt de Club van Rome met het alarmerende rapport ‘Grenzen aan de groei’. Als Mansholt ziet wat de gevolgen zijn van het beleid van schaalvergroting – waarvoor hij zich zijn leven lang had ingezet – slaat de schrik hem om het hart. Hij breekt radicaal met zijn oude overtuigingen. En tot afgrijzen van de mensen om hem heen werd hij één van de eerste pleitbezorgers van een kringloop-economie. Als Mansholt daarnaast ook nog eens verliefd werd op zijn 40 jaar jongere stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van Die Grünen in Duitsland, is de chaos compleet. Voor het eerst in zijn leven kon Mansholt niet kiezen. Moet hij met zijn vrouw na zijn pensioen in Drenthe gaan wonen? Of is het nog geen tijd om zich terug te trekken en gaat hij samen met Petra de wereld in om zijn nieuwe politieke boodschap te verkondigen? Mansholt is een aangrijpende voorstelling over de moed die het kost om te veranderen.

Ook Volksvermaken Vries (1500 euro voor de organisatie van de Dickens Kerstmarkt), IVN Vries (580 euro voor de realisatie van een vlinderweide bij landgoed Bosch en Vaart) en Plaats de Wereld (580 euro voor het project ‘Levensverhalentheater’) ontvangen een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe.

Reizen Laos