Dansfilm ‘Onderweg’ in première in Bonifatiuskerk Vries

Een fragment uit de dansfilm 'Onderweg' van Stichting Danshuis Noord. (foto Jaap Menses)

Een fragment uit de dansfilm ‘Onderweg’ van Stichting Danshuis Noord. (foto Jaap Menses)

VRIES – In de Bonifatiuskerk in Vries gaat morgen de dansfilm ‘Onderweg’ van Stichting Danshuis Noord in première. 

‘Onderweg’ is een nieuwe theater- en dansvoorstelling uit de koker van Stichting Danshuis Noord en gecreëerd door theatermaakster Janneke Bruggink en choreografe Maxime Landstra. De voorstelling werd vormgegeven rondom het thema ‘afscheid’. Een zwaar maar ook mooi en toepasselijk thema in deze tijd.

Christel Kroese van Stichting Danshuis Noord: ,,Iedereen had er wel een keer in zijn leven mee te maken. Soms voor even. Soms voor altijd. In deze voorstelling volgen we zes verhalen van jongeren die ieder een eigen afscheid ervaren. Zo neemt één van hen afscheid van een geliefde. Een verbroken relatie en het gemis dat daarop volgt. We zien twee vriendinnen die afscheid van hun vriendschap nemen. Kan een vriendschap eigenlijk afgelopen zijn? En hoe loopt dat dan af? Als een feest is afgelopen gaat iedereen naar huis. Maar als een vriendschap is afgelopen… Of afscheid van een dierbare. Opa die er bij de belangrijke momenten bij was. Opa die de kist had gemaakt waarop ik nu dans. We nemen afscheid van een plek. Omdat alles in je schreeuwt dat je daar niet meer thuishoort. Dat het tijd is om verder te gaan. Dat er nog meer te zien en te doen is. Dingen die hier op deze plek niet kunnen. En afscheid van je kindertijd. Met je ene voet sta je nog in je kindertijd en je andere voet staat al in de volwassenheid. Moet je je kindertijd helemaal loslaten? En hoe is het om verder te gaan? Hoe is het om afscheid te nemen? En waarom neem je afscheid? Wat is afscheid eigenlijk?”

Twee jaar lang werd er aan de voorstelling gewerkt. Afgelopen jaar had de voorstelling al in première moeten gaan, maar vanwege de coronacrisis werd dit uitgesteld. Naarmate het jaar vorderde werd de kons om de voorstelling met voldoende publiek uit te kunnen voeren steeds kleiner. Uiteindelijk had Stichting Danshuis Noord ervoor gekozen om van de productie een dansfilm te maken; een ander medium dat nieuwe konsen bood aan de makers. Met film kon de kijker met de neus op de feiten worden gedrukt; de rauwe emoties vol in beeld, prachtig vastgelegd door Roger Muskee.

De dansfilm ‘Onderweg’ is op 7, 11, 13, 18, 21, 25 en 27 augustus om 14.00 uur te zien in de Bonifatiuskerk in Vries. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.