Derde fase herstel laagveenmoeras Harener Wildernis gestart

De Harener Wildernis in het Zuidlaardermeergebied. (foto Ard Bodewes)

De Harener Wildernis in het Zuidlaardermeergebied. (foto Ard Bodewes)

HAREN – Stichting Het Groninger Landschap is gestart met het herstellen van het laagveenmoeras bij de Harener Wildernis. Dit project zit inmiddels in fase 3 en is een relatief klein onderdeel van een veel groter project, waarvan in 2009 het eerste deel is uitgevoerd.

Met dit project in de Harener Wildernis wil Het Groninger Landschap omstandigheden creëren die veengroei mogelijk maken. Veenvormende moerassen en natte schraallanden waren typerend voor Nederland voordat met molens en gemalen het land droog is gepompt. Ze zijn buitengewoon rijk aan soorten, zowel qua planten als dieren. De biodiversiteit van dit soort ‘wetlands’ is vergelijkbaar met die van een tropisch regenwoud.

Het Groninger Landschap gaat de komende maanden zo’n vijf hectare laagveenmoeras herstellen. Het werk werd uitgevoerd door Knoop Baggerwerken uit Tynaarlo, dat daar speciale moeraskranen voor inzet. Deze kranen zijn ook ingezet in de oeverlanden van het Zuidlaardermeer waar door herinrichting het gebied aantrekkelijker is gemaakt voor moerasvogels.

Fase 3 van het project in de Harener Wildernis is mogelijk dankzij een subsidie van provincie Groningen.