Digitale proef Historische Vereniging Westerbork

WESTERBORK – De Historische Vereniging Westerbork (HVW) is gestart met een digitale proef. Voor het eerst is een verhaal uit het clubblad ‘Fragmenten’ integraal online via de website verspreid.

De HVW had plannen om te komen tot een ‘Drentse Delpher’. In Delpher stonden miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, die woord voor woord zijn te doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden onder één knop aangeboden om het vinden van informatie gemakkelijk te maken. De Drentse Historische Vereniging probeert nu ook een dergelijk systeem te ontwikkelen.

Het verhaal dat nu integraal online gezet is, gaat over de gedenkplaat die bij de gemeente Midden-Drenthe  is zoekgeraakt. De plaquette is in 1946 door Haagse ouders aan de provincie Drenthe geschonken, als dank voor de opvang van honderden bleekneusjes. Drentse gezinnen hebben in de hongerwinter de Haagse kinderen liefdevol verzorgd. De gedenkplaat werd overgedragen aan de gemeente Westerbork en hing jarenlang in het gemeentehuis. Het is nu voor de tweede keer zoekgeraakt.

Met de digitale verspreiding van het complete verhaal uit ‘Fragmenten’ doet HVW een ultieme poging de plaat alsnog te vinden. Wie meer weet, kon dit melden via info@historischeverenigingwesterbork.nl. Dat kon eventueel anoniem.

Via De Veldenkrant