Drenthe door de lens van Sake Elzinga

ASSEN De Asser fotograaf Sake Elzinga had in 2019 een deel van zijn Drentse fotocollectie rechtenvrij over gedragen aan het Drents Archief. De fotograaf had nu, mede dankzij de inzet van een aantal archiefvrijwilligers, meer dan 4.600 Drentse foto’s uit de jaren 80 van de vorige eeuw digitaal toegankelijk gemaakt. Een monsterklus met als resultaat dat de serie vanaf nu gratis te zien en te downloaden is via de beeldbank op www.drentsarchief.nl. Daarnaast is een selectie zwart-witfoto’s met filmpjes van de fotograaf te bekijken in een speciale webexpositie. 

Elzinga werd in 2019 zestig en zat veertig jaar in het vak. Zijn collectie is omvangrijk en interessant en bestaat uit vele duizenden negatieven, foto’s en dia’s van 1978 tot 2018. Samen geven ze een mooi beeld van de ontwikkeling van Drenthe in die periode. Vorig jaar zette het Drents Archief al een serie van zo’n 800 beelden van de jaren 80 en 90 op de beeldbank. Het gaat om foto’s en van jaarlijkse evenementen zoals openluchtspelen, de Drentse Fiets4Daagse en intochten van Sinterklaas. Vastgelegd op de kenmerkende manier van Sake Elzinga, vaak met een komische of verrassende twist. 

De nieuwe serie bestaat uit zwart-witfoto’s van het dagelijks leven, wonen en werken en bijzondere gebeurtenissen uit de jaren 80. Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum publiceerde eerder het boek De Zilvermijnen van Drenthe. De jaren 80 in foto’s door Sake Elzinga. Deze foto’s zijn vanaf nu ook te vinden in de beeldbank van het Drents Archief. 

De volgende serie, met meer dan 3.300 analoge beelden uit de periode 1991-2000 is inmiddels bij het Drents Archief ondergebracht. Vrijwilligers controleren de fotobeschrijvingen een voor een en vullen ze waar nodig aan. Zo kon iedereen straks ook die foto’s eenvoudig vinden en gebruiken. Daarna werd het project, dat mogelijk gemaakt is met financiële steun van provincie Drenthe, gemeente Assen, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Claas van Gorcumfonds, afgesloten met Elzinga’s Drentse werk tot en met 2018.

Reizen Laos