Drenthe had er 20 nieuwe IVN Natuurgidsen bij

DRENTHE – De provincie Drenthe is twintig nieuwe IVN Natuurgidsen rijker, die zich vol enthousiasme willen gaan inzetten om met mensen de natuur te ontdekken en beleven. 

Zaterdag namen zij in De Brinkhof in Norg hun landelijk erkende diploma in ontvangst. Een mooie en welverdiende afsluiting van hun tweejarige opleiding. IVN Noord is blij met de nieuwe lichting natuurgidsen die voor verschillende IVN-afdelingen in Drenthe en elders excursies gaan begeleiden. Eind 2019 meldden de twintig deelnemers zich aan bij de Natuurgidsenopleiding, die werd georganiseerd door IVN-KNNV Assen, IVN Roden-Norg en IVN Drenthe. Er was zoveel animo dat de cursus al snel vol was en de deelnemers stonden te trappelen om aan de slag te gaan. De wereldwijde coronapandemie gooide echter snel roet in het eten, waardoor het programma aangepast moest worden. Voordeel is dat de deelnemers door deze crisis hebben geleerd hoe ze via digitale media kennis kunnen overdragen. Een zinvolle toevoeging op het al bestondende aanbod.

Niet alleen natuurkennis
Naast deze digitale kennis en de kennis over planten, dieren, ecologie, duurzaamheid, landschap en hun samenhang hebben de natuurgidsen nog veel meer geleerd. Hoe maak je mensen enthousiast voor de natuur? Met welke natuuractiviteiten kun je de verbinding van mensen en natuur versterken? En wat vraagt dat aan organisatie? De cursisten hebben proefgedraaid met mini-excursies en wandelingen in de natuur, ze hebben een jaar lang een natuurgebied geobserveerd en daar verslag van gedaan en stage gelopen bij een van de werkgroepen van de IVN-afdelingen. Ook hebben ze met hun individuele eindopdracht laten zien hoe ze het geleerde in praktijk brengen. Het cursusteam is verrast door de kwaliteit en verscheidenheid van deze eindproducten, zoals een zaaigoed(gids) voor natuurbeleving, een educatieproject voor kinderen in het Arboretum en een fietsroute die ook op de IVN routeapp zal verschijnen.

Respect en liefde voor natuur delen
De nieuwe gidsen zijn klaar om hun opgedane kennis in de praktijk te brengen. De bedoeling is om mensen die aan activiteiten van IVN deelnemen meer te leren genieten van de natuur om hen heen. De kersverse natuurgidsen stonden dan ook te trappelen om natuurliefhebbers te ontmoeten.