Drentse Talentprijs Cultuur voor Blackbriar

Juryvoorzitter Mieke Damsma (links) en K&C-directeur Marieke Vegt (rechts) reiken de prijs uit aan enkele leden van Blackbriar. (foto K&C)

Juryvoorzitter Mieke Damsma (links) en K&C-directeur Marieke Vegt (rechts) reiken de prijs uit aan enkele leden van Blackbriar. (foto K&C)

ASSEN – De symfonische rockband Blackbriar is de elfde winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur van Stichting Kunst & Cultuur. De band uit Assen ontvangt een geldbedrag van 2500 euro en een beeldje. De zeskoppige band met frontvrouw Zora Cock wint de prijs vanwege de meeslepende muziek en de manier waarop zij in 2020 wereldwijd fans interesseerden voor een crowdfundingactie om het debuutalbum te financieren. De twee andere genomineerden voor de prijs, beeldend kunstenaar Ilana de Boer (Assen) en dichter Iduna Paalman (Rolde), ontvangen beiden een bedrag van 500 euro.

Blackbriar kon vorig jaar dankzij de succesvolle crowdfundingactie niet alleen een album opnemen, maar ook een videoclip maken. Het album is begin dit jaar verschenen. De jury van de Drentse Talentprijs Cultuur had veel bewondering voor wat de band op eigen kracht en in eigen tempo had bereikt. De muziekclips van Blackbriar noemt zij groots en de muziek duister en dromerig tegelijk. De jury vindt het een feest om naar de band en hun uitingen te kijken. Daarmee schaart ze zich achter miljoenen YouTube-kijkers wereldwijd.

Blackbriar is al sinds 2012 bezig. In 2017 bracht de band in eigen beheer een EP uit en begin dit jaar dus een debuutalbum. De jury schrijft in haar rapport: ,,De meeslepende composities zijn goed gearrangeerd, de zang is prachtig en de muziek werd theatraal en met veel bezieling gebracht. Muzikaal en visueel denken de bandleden goed na over wat zij willen uitstralen. Tel daarbij de ambitie om zich sterk te willen ontwikkelen en je werd als band zomaar de belofte van Nederland genoemd. De jury is ervan overtuigd dat de band deze belofte waar gaat maken.”

De landelijke jury van de Drentse Talentprijs Cultuur – bestondende uit Jacco de Boer, Martine Consten, Ineke Geurts en Arthur Schmidt – beoordeelde de genomineerden onder voorzitterschap van Mieke Damsma, burgemeester van Midden-Drenthe. Damsma verving burgemeester Marco Out van Assen, die een klein rolletje had in één van de clips van Blackbriar en hiermee elke schijn van partijdigheid wilde voorkomen.

De 26-jarige Ilana de Boer uit Assen won in 2020 de titel Amateurkunstenaar van Drenthe. De Boer schildert en maakt figuratieve beelden. De 30-jarige Iduna Paalman uit Rolde sleepte met haar gedichtenbundel ‘De grom uit de hond halen’ de Poëziedebuutprijs 2020 in de wacht.