Drentse verleden gepakt in een kunstvorm

ECHTEN – Hoe kijkt een beeldend kunstenaar naar het mysterie rond de 153 kindergraven in de Bonifatiuskerk in Vries? Hoe werd het leven van prostituee Clari Lambert uit Hoogeveen vertaalt naar het toneel? En hoe klinkt de commandoactie ‘operatie Amherst’ uit 1945 in een lied? Het project Wroeten bood verschillende kunstenaars de afgelopen maanden de kons om een stukje Drentse geschiedenis op een creatieve wijze te vertalen naar het nu. De resultaten worden op 10 juli om 19.30 en 21.15 uur getoond in d’Olde Karke in Echten.

Eind vorig jaar deden kunstenaar Delia Bremer en Stichting Kunst & Cultuur (K&C) een oproep aan Drentse kunstenaars om een vergeten Drents historisch verhaal te vertalen naar een kunstvorm. Uit alle inzendingen zijn de ideeën van theatermakers Kimberley van Keulen en Sara Rosman, The Serenade Sisters en kunstenaar Gea Koopman geselecteerd voor uitvoering. 

Volgens projectleider Delia Bremer zijn de waargebeurde verhalen omgezet in een bijzondere mix van activiteiten. In een eenakter worden bezoekers meegenomen naar Herberg Den Clearenberg in het jaar 1642, waar het verhaal van gastvrouw en prostituee Clari Lambers zich afspeelt. Een verhaal van een geëmancipeerde vrouw, in een tijd waarin het onmogelijk was jezelf te zijn.

Kunstenaar Gea Koopman laat zien hoe zij op zoek ging naar de waarheid rond de kindergraven en een eerbetoon wil brengen aan de kinderen. En The Serenade Sisters bezingen in Requiem Azem het verhaal van Ibrahim Azem, een Syrische soldaat die in sneuvelde op het Zeijerveld. De toegang is gratis maar reserveren is verplicht info@delibre.nl.

Het project Wroeten is uitgevoerd onder de vlag van Poplab Drenthe. Een initiatief van K&C om interdisciplinaire projecten in Drenthe te stimuleren. De projecten zijn mogelijk dankzij financiële ondersteuning van de provincie Drenthe. 

Reizen Laos