Dubbeltentoonstelling over Tweede Wereldoorlog in Schoonebeek

SCHOONEBEEK – In MFC ‘t Aole Gemientehoes in Schoonebeek is vanaf zaterdag tot eind november een dubbeltentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog. 

De expositie van de Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe geeft informatie over de oorlogsvliegers die in Schoonebeek en omgeving zijn neergestort. Hoe was het leven van de omgekomen vliegers en wat is er met hen gebeurd? Waar stortten de diverse vliegtuigen neer? Wat gebeurde er met de bemanningsleden die gevangen werden genomen? Deze tentoonstelling geeft de antwoorden. Er is materiaal te zien, dat nog niet eerder tentoon gesteld is. Daaronder een vliegtuigmotor die enkele jaren geleden geborgen is.

De tweede tentoonstelling is van de Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen. Deze stichting deed onderzoek naar de overval op 29 juli 1943 op het gemeentehuis in Schoonebeek. Daarbij werden door het verzet uit De Krim drie personen doodgeschoten: NSB-burgemeester Geert Bisschop, NSB-ambtenaar Roelof Oostindiën en distributieleider Pieter de Boer. Overal werd geschreven dat het een bewuste liquidatie was door twee verzetsmensen op de fanatieke Schoonebeeker NSB-burgemeester. Dit beeld blijkt niet te kloppen. Het ging om een mislukte overval en er waren veel meer mensen bij betrokken. De tentoonstelling  geeft alle nieuwe informatie over de overval en reconstrueert het levensverhaal van iedereen die daarbij betrokken raakte als slachtoffer, verzetsstrijder en represaille-slachtoffer.

‘t Aole Gemientehoes is geopend op dinsdag, donderdag en  vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

Via De Zuidenvelder