Echtpaar Groen-Huisman 65 jaar getrouwd

VEENDAM – Tiddo Groen en Annie Groen-Huisman, beiden 89 jaar, uit Veendam zijn 65 jaar getrouwd. Zij kregen dinsdag bezoek van burgemeester Berry Link.

Tiddo Groen is in Zandeweer geboren, Annie Huisman in Roodeschool. Ze hebben elkaar op een Nieuwjaarsavond in de kerk ontmoet, tijdens een zanguitvoering. Tiddo was met een vriend gaan kijken. Annie zat een eindje voor hem en hij trok haar aandacht met het gooien van een pepermuntje zodat zij achterom keek. Het was liefde op het eerste gezicht. Het echtpaar is in Uithuizermeeden getrouwd.

Wegenbouw

Annie Huisman hielp vroeger, als oudste kind, thuis flink mee in de huishouding. Op haar 18e had ze twee jaar bij een boer in de huishouding gewerkt. Ook hielp ze mee op het land.
Op zijn 16e kwam Tiddo Groen in de wegenbouw bij Offringa in Uithuizermeeden terecht. Al snel kwam hij op een motorwals. Op zijn 21e, in 1957, stapte Groen over op een dragline. Na 12 jaar had de dragline plaatsgemaakt voor de hydraulische graafmachine, dat nog een nieuwigheid was. Het was, volgens Groen, nog een hele eer om daar machinist op te mogen zijn. Er kon veel nauwkeuriger mee worden gewerkt. Op zijn 57e, in 1989, kon hij met pensioen.

Dempen van Oosterdiep

Na hun trouwen was het echtpaar in een grote salonwagen van Offringa gaan wonen. Deze woonwagen werd telkens voor een nieuw project in een andere plaats neergezet. Het toilet was apart in een hokje en bevatte nog een emmer. In meeste gemeenten werd de emmer nog opgehaald, maar in Veendam niet meer. Daar kwam men in 1967 terecht voor het dempen van het Oosterdiep, vanaf de Molenstreek tot aan het Meedenerdiep bij het Egypteneinde. Deze enorme klus had anderhalf jaar geduurd, Bij de aanleg van Borgerswold had Groen nog mede de waterpartijen gegraven. 

Het echtpaar bleef in Veendam wonen. In 1968 werd een woning aan de Schoenerstraat betrokken en later verhuisden ze naar de Langeleegte. Het echtpaar had een zoon en een dochter, vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Via De Koerier