Emmen had huisvesting tijdelijk tuinbouwpersoneel prima op orde

EMMEN – In de gemeente Emmen is de huisvesting van tijdelijk tuinbouwpersoneel prima op orde. Dat is te danken aan de ondernemers en het beleid van de gemeente.  

In de glastuinbouwgebieden in de gemeente Emmen werken per jaar zo’n 500 tot 600 arbeidsmigranten, afhankelijk van de teelt en het seizoen. In 2013 is speciaal beleid gemaakt voor de huisvesting van deze arbeidsmigranten, ook op verzoek van de tuinbouwsector. De gemeente had dit beleid nu tegen het licht gehouden. De conclusie is dat de duidelijke regelgeving goed had uitgepakt. Volgens de gemeente was er ‘een zichtbare verbetering van de huisvesting in de tuinbouwgebieden’. 

Tijdens de coronacrisis zijn er geen meldingen bij de gemeente bekend van situaties waar de huisvesting niet ‘corona-proof’ bleek. ,,De gemeente is trots op hoe de huisvesting van arbeidsmigranten eruit ziet en de manier waarop de ondernemers dit organiseren’’, zo werd gesteld.

,,De glastuinbouw is een belangrijk onderdeel van de economie in onze gemeente”, zegt wethouder Robert Kleine. ,,Het is bij uitstek een sector waar nog steeds veel handen nodig zijn. Hoewel er sprake is van tijdelijk personeel, bouwen veel tuinders een band op met hun werknemers en zorgen ze zelf voor de huisvesting. Ze hebben daarbij oog voor het welzijn van de mensen die van grote waarde zijn voor hun bedrijf. Dankzij hen is Emmen een goed voorbeeld op dit gebied.” 

Er is een nieuwe beleidsnota geschreven over de huisvesting van tijdelijk tuinbouwpersoneel. Dat was nodig in verband met een aantal wettelijke aanpassingen. Omdat alles goed op orde is, zijn er voor de regio Emmen geen inhoudelijke veranderingen in de regels. De beleidsnota ligt nu zes weken er inzage voor reacties en werd na de zomer vastgesteld door het college. 

Via De Zuidenvelder

Reizen Laos