Emmen krijgt fabriek van 58 miljoen voor productie van afbreekbaar plastic

19 minuten geleden Algemeen

EMMEN – Paques Biomaterials wil in Emmen een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van biologisch afbreekbaar biopolymeer. Dit is een groen alternatief voor plastic. Hiermee is een totale investering gemoeid van 58 miljoen euro en worden circa 40 banen gecreëerd.

De fabriek moet verrijzen op het GETEC park.Emmen, het voormalige EMMTEC bedrijvenpark. Paques Biomaterials realiseert hier eerst een demo-installatie die vanaf volgend jaar moet produceren. De ingebruikneming van de fabriek zelf staat gepland voor 2026.

Paques Biomaterials had succesvol een proces ontwikkeld om vanuit organische afvalstromen een volledig biologisch afbreekbaar biopolymeer te produceren: polyhydroxyalkonoaat (PHA). Met PHA biedt Paques Biomaterials een alternatief voor de conventionele, op olie gebaseerde plastics. Deze worden toegepast in onder andere verven, kleding, cosmetica en in de landbouw. 

De bouw van een demo-installatie is de volgende stap op weg naar grootschalige productie. Als hiermee commercieel bruikbaar PHA kon worden gemaakt, dan kon in de loop van 2024 besloten worden tot de bouw van de eigenlijke fabriek. Die zou dan in 2026 moeten gaan draaien. 

Paques Biomaterials wil de fabriek realiseren op een kavel van circa 3,2 hectare tussen GETEC PARK.EMMEN en de rondweg. Dit bedrijventerrein is speciaal bedoeld voor bedrijven die actief zijn op het gebied van circulaire economie en het vergroenen van de chemie. Op dit moment zijn hier al groene bedrijven gevestigd zoals MCE, Senbis, Cumapol, Morssinkhof en Sunoil. 

Doorslaggevend bij de keuze van Paques Biomaterials voor Emmen was de sterke focus van de regio op vergroening van de chemie, toegang tot goed geschoold personeel en de door GETEC aangeboden faciliteiten op het gebied van energie.  

Wethouder Guido Rink van Emmen is uitermate blij met de keuze van het bedrijf. ,,Paques Biomaterials past uitstekend op GETEC, het industriepark waar de biobased en circulaire economie en de groene chemie groeit en bloeit. Bovendien stonden de onderwijs- en kennisinstellingen in de startblokken om samen met Paques Biomaterials de uitdagingen aan te gaan van PHA’s en andere bioplastics. Welkom in Emmen!” 

Via De Zuidenvelder