Emmenaar Koolwijk met Zilveren Griffel aan de haal

EMMEN – Pieter Koolwijk uit Emmen had de Zilveren Griffel gewonnen.

Hij wint de prijs voor zijn boek Gozert, dat in januari 2020 verscheen bij Uitgeverij Lemniscaat. Hiermee is Koolwijk automatisch genomineerd voor de Gouden Griffel, die op 5 oktober bij de start van de Kinderboekenweek werd uitgereikt. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur.

De jury had in totaal elf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. In totaal werden door beide jury’s ook 27 Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, toegekend.

Pieter Koolwijk, winnaar van onder meer de Cultuurprijs Emmen 2018, vindt dat iedereen zijn fantasie moet gebruiken. En lukt dat niet, dan gebruik je toch die van hem? Dat is tenslotte waarom hij boeken schrijft, én omdat er over sommige zaken beter moet worden nagedacht. Want wat is gek? Of anders? Met zijn boeken over Vlo en Stiekel brak hij door in de Nederlandse kinderboekenwereld. Voor Bens boot kreeg hij een Vlag en Wimpel. Onlangs verscheen zijn zevende boek, Luna, dat eveneens lovend werd ontvangen. Koolwijks boeken verschenen internationaal in onder andere Frankrijk, Denemarken, Turkije en Brazilië.

Via De Zuidenvelder

Reizen Laos