Fietsexcursie langs hunebedden en grafheuvels

EMMEN – Liefhebbers van hunebedden en grafheuvels kunnen zich melden voor een fietsexcursie. De tocht voert door boswachterij Emmen en had een lengte van veertien kilometer.

De tocht staat onder leiding van een gids. In boswachterij Emmen zijn meerdere hunebedden en grafheuvels zichtbaar aanwezig. Hunebedden zijn de oudste monumenten die in Nederland te vinden zijn. In de IJstijd werden grote keien naar Drenthe meegevoerd en daarvan werden de hunebedden gebouwd. Hunebedden werden lang geleden gebouwd met superzware zwerfkeien en werden gebruikt als grafkamers. Ze werden vlak bij de nederzettingen van het Trechterbekervolk gebouwd. Men vindt er daarom soms een aantal vlak bij elkaar.

Tijdens de fietsexcursie werd er vijf keer gestopt en een korte wandeling gemaakt om hunebedden en enkele grafheuvels te bekijken waarbij de gids informatie geeft. Er werd gefietst op 1, 8, 18 en 22 september. Op woensdag start men om 14.00 uur en op zaterdag om 10.00 uur. De kosten bedragen 6 euro per persoon en men dient een eigen, stevige fiets mee te nemen. Aanmelden kon via www.staatsbosbeheer.nl/hondsrug. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er slechts 10 deelnemers mee. Men start op de parkeerplaats aan de Boermarkeweg in Emmen.

Via De Zuidenvelder