Film Mestmoeders te zien tijdens Maand van de Geschiedenis

EMMEN/ASSEN – Internationaal Filmfestival Assen en Peergroup vertonen zaterdag 30 oktober de film Mestmoeders op groot scherm in het Drents Archief in Assen.

Dat gebeurt in het kader van de Maand van de Geschiedenis, waarbij dit jaar onder meer werd teruggeblikt op de geschiedenis en de ontwikkeling van de boerin in Noord-Nederland.

Voorafgaand aan de voorstelling geeft Dinanda Luttikhedde, dramaturg van Mestmoeders, een inleiding. Ook aanwezig is Margreet van den Burg, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen en gespecialiseerd in vrouwen en gender in de landbouw, voedselsystemen en plattelandsontwikkeling. Haar dissertatie belicht de geschiedenis van het onderwijs en ontwikkelingswerk voor agrarische en plattelandsvrouwen in Nederland.

Wanneer een jonge bedrijfsopvolger verongelukt, staat zijn zus onverwacht voor een moeilijke keuze. Door het overlijden van haar broer verschuiven de verhoudingen in het gezin, waar de boerin al generaties lang aan het roer staat. Er rust een zware taak op de schouders van de jongste. Zal ze het bedrijf van haar ‘mestmoeders’ voortzetten of moet ze besluiten het licht uit te doen? 

Mestmoeders is een muzikale theaterfilm over hoe een jonge boerin zich moet verhouden tot de toekomst: doorgaan op de bekende weg of kiezen voor duurzamere landbouw? Je niet storen aan klimaatverandering of stikstofdebatten of ‘afbreken’ wat je ouders hebben opgebouwd? 

De voorstelling begint om 14.00 uur. Kaarten zijn te reserveren op Peergroup.nl.

Via De Zuidenvelder