Fototentoonstelling over Broken Circle/Spiral Hill in Rensenpark

EMMEN – In het Rensenpark in Emmen is tot 1 januari een fototentoonstelling te zien over de totstandkoming van het landschapskunstwerk Broken Circle/Spiral Hill, nu vijftig jaar geleden. De foto’s zijn van Emmenaar Jan Niks. 

Het kunstwerk Broken Circle/Spiral Hill werd in 1971 speciaal voor de nu legendarische tentoonstelling Sonsbeek buiten de Perken gemaakt in een zandafgraving net buiten Emmen. Het is het enige ‘earthwork’ van Robert Smithson buiten de Verenigde Staten.

Vijftig jaar geleden maakte fotograaf Jan Niks uit Emmen vijftien foto’s van Broken Circle/Spiral Hill. Hij leerde Robert Smithson en zijn vrouw Nancy Holt destijds kennen door zijn werk in een plaatselijke fotowinkel. Jan Niks besloot om zowel het kunstwerk, de kunstenaars als de werkzaamheden met graafmachines te fotograferen. Pas nadat Robert Smithson in 1973 op tragische wijze om het leven kwam door een helikopterongeluk bleek er belangstelling voor de foto’s. Inmiddels worden de foto’s van Jan Niks over de hele wereld gebruikt in tentoonstellingen en publicaties over het werk van Smithson.

De tentoonstelling is te vinden op de bouwplaats bij de ingang van het Rensenpark. Ooit was hier het Biochron van het Noorder Dierenpark te vinden. De bovenbouw is afgebroken en de ondergrondse ruimtes krijgen een nieuwe bestemming voor onder meer het Centrum Beeldende Kunst Emmen (CBK). In het vroegere haaienbassin hangt straks kunst. 

De fototentoonstelling werd georganiseerd door het CBK. Vanaf eind augustus werd er ook een audiotour aangeboden met meer uitleg over de foto’s.

Via De Zuidenvelder