Frietpraat in bibliotheek Eelde

EELDE – De bibliotheek in Eelde, Taalhuis Tynaarlo en Neie Naober organiseren aanstondende vrijdag (29 oktober) Frietpraat: een gezellige middag waar taal en ontmoeten centraal stonden. 

De activiteiten stonden in het teken van de Week van Lezen en Schrijven en konden in september vanwege de toen geldende coronamaatregelen geen doorgang vinden. Met terugwerkende kracht werd vrijdag alsnog extra aandacht gevraagd voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Want zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden.

Centraal deze middag staat de workshop kijkgedichten maken. Kijkgedichten zijn (grappige) tekstjes om te bekijken en te lezen. Rijmen hoeft niet. Soms dansen de letters op het papier of maken hele zinnen een eigen vorm. Spelen met taal zorgt voor een grotere woordenschat en dat draagt bij aan geletterdheid. Een enthousiaste medewerker van het Taalhuis maakt deelnemers wegwijs in deze creatieve manier van omgaan met woorden. De workshop start om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Zowel volwassenen als kinderen zijn van harte welkom om mee te doen. Aanmelden is niet nodig.

Daarnaast worden er tussen 14.00 en 17.00 uur frietjes of patatjes uitgedeeld. Want waarom zegt de één patat en de ander friet?

Wie zin had om te knutselen, kon aanschuiven aan de knutseltafel. Ook liggen er (taal)spelletjes klaar en werd de nieuwe 3D-printer uitgeprobeerd. Meer over het programma van Frietpraat in de bibliotheek van Eelde is te vinden op www.bibliotheekeelde.nl.