Friso Bavinck geeft lezing over begraafplaats in Noordlaren

De begraafplaats in Noordlaren. (foto Saskia de Boer)

De begraafplaats in Noordlaren. (foto Saskia de Boer)

HAREN – Neerlandicus Friso Bavinck uit Haren had op verzoek van het College van Kerkrentmeesters van de PKN-gemeente Noordlaren-Glimmen een boek geschreven over de geschiedenis van de begraafplaats in Noordlaren. Het boek, deel 23 in de Harener Historische Reeks, verscheen afgelopen zomer. Op donderdag 25 november komt Bavinck er over vertellen tijdens een lezing in Ons Centrum aan de Kerklaan in Haren. 

De nieuwe begraafplaats in Noordlaren bestaat dit jaar anderhalve eeuw. De kerkrentmeesters vonden Friso Bavinck bereid diep in de geschiedenis te duiken van wat door velen één van de mooiste begraafplaatsen van het Noorden werd gevonden.

De aanleg van deze begraafplaats had destijds enige bestuurlijke voeten in aarde. Van Rijkswege had het begraven op het oude kerkhof rond de Bartholomeuskerk, de dorpskerk van Noordlaren, al veel eerder gestopt moeten worden. Maar met de aanleg van die nieuwe begraafplaats op de es in het vooruitzicht, betrachtte men enige coulance. Op 1 juni 1871 werd de nieuwe dodenakker officieel in gebruik genomen. Een dag eerder had er al de eerste begrafenis plaatsgevonden.

De geschiedenis van de nieuwe begraafplaats is gelardeerd met verhalen van en over Noordlaarders en Glimmenaren die er begraven liggen of op een bijzondere wijze bij deze begraafplaats betrokken zijn of waren. Ook is er aandacht besteed aan de verschillende teksten en tekens die op de Noordlaarder grafstenen voorkomen. Daarmee is een document ontstonden dat niet alleen voor hen ‘die onder de klokslag van Noordlaren’ leven, maar voor een veel breder publiek interessant is om te lezen.

De lezing onder de noemer ‘Broodje met…’ is een activiteit van de Harense Commissie Letteren samen met het Nutsdepartement Groningen-Haren, de Bibliotheek Haren en Boekhandel Boomker en begint op 25 november om 12.00 uur. Aanmelden kon via www.supersaas.nl.