Geert en Zwaantje Bruinsma vieren diamanten bruiloft

EMMER-COMPASCUUM – Geert en Zwaantje Bruinsma  uit Emmer-Compascuum hebben woensdag hun 60-jarig huwelijksfeest gevierd. 

Geert Bruinsma en Zwaantje Telkamp ontmoetten elkaar lang geleden tijdens de jaarlijkse bazar in zaal Bruinsma aan het Oosterdiep. Geert was er met vrienden en had een droge worst gewonnen. Om contact te leggen bood hij Zwaantje en haar vriendinnen ook een plakje worst aan. Gelijk maakte hij van de gelegenheid gebruik om haar te vragen om mee te fietsen en dat werd uiteindelijk een lang ritje naar het Schuttingskonaal. Het klikte direct en er volgde een verkering die ongeveer vier jaar duurde. Na hun huwelijk kregen de twee een zoon en twee dochters en inmiddels zijn er ook vier kleinzonen. 

Zwaantje kwam 81 jaar geleden op de wereld in een veenarbeidersgezin aan het Schuttingskonaal. Zij was de tweede in een rijtje van nog vier broers. Na de lagere school wilde Zwaantje graag doorleren, maar voor haar was er in die tijd maar één opdracht en dat was werken. Het begon bij de boer met onder andere aardappelen krabben. Later kwam ze in het gezinswerk terecht om uiteindelijk nog een aantal jaren op de AKU in Emmer-Compascuum te werken. Inmiddels getrouwd raakte ze in verachting en moest ze verplicht stoppen met werken.

Geert, die in oktober zijn 82e verjaardag hoopt te vieren, werd geboren in een huisje op het bovenveen aan de Groenedijk in Emmer Erfscheidenveen als tweede in een rijtje met nog drie zussen. Na de lagere school was werken in het veen de eerste optie voor Geert, maar hij kwam daarna vrij snel aan het werk bij Loonbedrijf De Vries. Hij kwam daardoor terecht in de aardappelen en bieten. Geert keerde terug in het veen om machinist te worden op de persmachine en daarna vond hij zijn roeping in de bouw. Hij werkte ruim 30 jaar op verschillende plaatsen van Groningen tot aan Enschede. Als het werk stil lag in de winter was hij in de regio actief als broodbezorger voor bakkerij Hars. 

Op 64-jarige leeftijd kon Geert gaan genieten van een welverdiend pensioen en kon hij zich storten op zijn hobby’s. In zijn jeugd was dat gymnastiek en later op de trom slaan bij de plaatselijke Prins Hendrik Fanfare. Nu is het vooral tuinieren en tuinbeelden maken van boomstronken en takken. Samen met Zwaantje, die ook graag mag puzzelen en haken, werd er veel gefietst. Dat was ook een belangrijke bezigheid tijdens hun vakonties in Nederland en Oostenrijk. Wat de twee vooral goed is bijgebleven is toen ze bepakt en bezakt op een brommer op vakontie gingen naar Spijkenisse.

Via De Zuidenvelder