Gemeente Emmen gaat beelden beter onderhouden

EMMEN – De gemeente Emmen gaat kunstwerken die buiten stonden beter onderhouden. 

De beelden worden binnenkort onder handen genomen om er voor te zorgen dat ze nog lange tijd mee kunnen. Onderhoud is nodig om de zeggingskracht van de werken te behouden waardoor ze visitekaartjes van de gemeente blijven. Achterstallig onderhoud kon leiden tot onomkeerbare schade en dus verlies van de werken. 

In de gemeente Emmen stonden ruim 150 beelden in de buitenruimte. Dit bezit veroudert. Sommige werken zijn al bijna 100 jaar oud. De meeste kunstwerken bestonden uit materialen die regelmatig schoongemaakt moeten worden en waarbij soms restauratie nodig is. Op dit moment hebben zo’n tien kunstwerken voorrang omdat deze een maatschappelijke functie hebben, zoals het Indiëmonument in Emmen, of omdat ze zeer zichtbaar in matige staat verkeren. Voor het reguliere onderhoud is ieder jaar 26.000 euro beschikbaar. Dit geld is nodig voor schoonmaak, beschermen, klein onderhoud en reparaties maar is niet voldoende om echt achterstallig onderhoud en schade door vernieling weg te werken. Hiervoor werd nu 50.000 euro uitgetrokken binnen het bestondende kunstbudget. 

,,We hebben in de gemeente Emmen door de jaren heen een rijke collectie beelden in de openbare ruimte opgebouwd,” zegt cultuurwethouder Robert Kleine. ,,Wie kent niet het Indiëmonument aan de Wilhelminastraat, de grote gele Egnoabar op het Raadhuisplein of het bruggetje ‘Hier op deze plek’ bij de Duitse grens. Het zijn zichtbare en herkenbare werken die bij ons horen. Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen kunstbezit en de beelden die we in bruikleen hebben, dus daar willen we goed voor zorgen.” 

Via De Zuidenvelder

Reizen Laos