Gemeente Tynaarlo neemt dorpshuizen in eigen beheer

TYNAARLO – Het college van B en W van Tynaarlo stelt de gemeenteraad voor de exploitatie van dorpshuis De Pan (Vries), dorpshuis De Ludinge (Zuidlaren) en Ons Dorpshuis (Eelde-Paterswolde) per 1 januari 2022 in eigen beheer voort te zetten. Onderdeel van het voorstel is dat de beheerders van de dorpshuizen in dienst komen van de gemeente.

Op 1 september maakte Stichting Trias bekend de exploitatie van de dorpshuizen en het beheer van de belbus per 1 januari 2022 te beĆ«indigen. Naar aanleiding hiervan had het college van B en W besloten in te zetten op het in stand houden van zowel de dorpshuisvoorzieningen als de belbus. Daarop zijn onderhandelingen met Trias gestart om te komen tot een allesomvattende overeenkomst. Die overeenkomst ligt er nu. Niet alleen neemt de gemeente het beheer van De Pan en De Ludinge over – beide gebouwen zijn al in het bezit van de gemeente – maar er is ook overeenstemming bereikt over de aankoop van Ons Dorpshuis door de gemeente Tynaarlo. Dat pand is nu nog eigendom van Trias.

Wethouder Henny van den Born van de gemeente Tynaarlo en bestuurder Jan Cooijmans van Stichting Trias zijn erg gelukkig met deze uitkomst en de constructieve samenwerking. In gezamenlijkheid zijn de gemeente en Trias tot een overeenkomst gekomen die recht doet aan de wensen van de gebruikers van de dorpshuizen. Zowel de gemeente als Trias is zeer content met het feit dat maatschappelijke voorzieningen in stand blijven.

De overeenkomst is uiteraard onder voorbehoud van besluitvorming door de gemeenteraad en de raad van toezicht van Trias. Wanneer zij akkoord gaan, is het besluit pas definitief.

De onderhandelingen over de voortzetting van de belbus verlopen voorspoedig. Het college van B en W neemt daarover nog een apart besluit, maar de verwachting is dat deze voorziening kon blijven bestonden.