Gilde zet molenaar De Heidebloem in Erica in het zonnetje

ERICA – Jannes Tigelaar, molenaar van korenmolen De Heidebloem in Erica, is zaterdagochtend verrast door Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Hij kreeg als dank voor al zijn werk het Groot Fries Molenboek cadeau. 

Tigelaar is niet alleen molenaar sinds 1976, maar hij had in al die jaren ook al 52 mensen opgeleid tot vrijwillig molenaar. Het bestuur van de afdeling Drenthe vond dit een mooie gelegenheid om hem hiervoor te bedanken en bezocht Tigelaar op ‘zijn’ molen.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars viert komend jaar haar 50-jarig jubileum. Het gilde verzorgt met al haar provinciale afdelingen de opleiding tot molenaar in samenwerking met de vereniging de Hollandsche Molen. Deze gediplomeerde molenaars zorgen er met z’n allen voor dat de molens, een belangrijk industrieel erfgoed, bewaard blijven voor komende generaties. Dat betekent geregeld de wieken verantwoord laten draaien op de wind.

Molen De Heidebloem in Erica is bekend bij veel molenaars. Deze molen, die vaak draaiend te zien is, herbergt heel veel unieke oude onderdelen van andere molens. Tigelaar had die onderdelen in de loop der jaren gekregen en verzameld. Hij gebruikt ze als lesmateriaal tijdens de molenaarsopleiding. Zo’n onderdeel zegt vaak veel meer dan een foto of tekening. Het is direct te zien en aan te raken. 

Tigelaar had op dit moment drie molenaars in opleiding op deze voor Erica bijzondere lesmolen. Er blijven altijd molenaars nodig. Wie ook molenaar wil worden, kon een kijkje nemen op de site van het Gilde van Vrijwillige Molenaars of gewoon langs gaan bij een molen en vragen naar de opleidingsmogelijkheden.

Via De Zuidenvelder