Groningen Airport Eelde zet duurzame luchtvaarttoekomst op de kaart

Groningen Airport Eelde had gisteren een primeur met de eerste officiële dronevlucht vanaf een gecontroleerde luchthaven.

Groningen Airport Eelde had gisteren een primeur met de eerste officiële dronevlucht vanaf een gecontroleerde luchthaven.

EELDE – Groningen Airport Eelde had gisteren het event Hydrogen Valley Aviation georganiseerd, als onderdeel van het Wind Meets Gas Symposium. Tijdens het event stonden de duurzaamheidsambities van de luchthaven centraal, met in het bijzonder aandacht voor airport-waterstofinfrastructuur: Hydrogen Valley Airport.

Groningen Airport Eelde pioniert met meerdere verduurzamingsprojecten, met onder andere als doel de kennis met andere luchthavens te delen en te werken aan een duurzame luchtvaarttoekomst. Meiltje de Groot, directeur van Groningen Airport Eelde: ,,Verduurzaming van de luchtvaart is belangrijk. Ik geloof erin dat regionale luchthavens in de toekomst energiehubs worden. Vanuit Groningen Airport Eelde doen we er alles aan om te innoveren op het gebied van duurzaamheid. Zo gaan wij voor een CO2-neutrale afhandeling in 2030 en kon er dan waterstof voor voertuigen en vliegtuigen getankt worden op Groningen Airport Eelde.” Groningen Airport Eelde had laten zien een geschikte locatie te zijn voor duurzaamheidsprojecten: in 2019 is door GroenLeven het eerste zonnepark ter wereld op het middenveld van een gecontroleerde luchthaven gerealiseerd, waarmee ruim 6800 huishoudens en de luchthaven zelf worden voorzien van groene stroom.

In het verlengde van deze duurzaamheidsambities is op Groningen Airport Eelde de proeftuin NXT Airport ontwikkeld. Binnen de stichting werken onderwijs en het bedrijfsleven samen aan projecten op het gebied van innovatie en educatie, met de focus op verduurzaming van onder andere de luchtvaart. De focus ligt onder meer op het aanjagen en accommoderen van elektrisch/H2-ontwikkelingen en de integratie van bemand en onbemand verkeer. Met diverse drone-ondernemingen en de luchtverkeersleiding werd op de luchthaven gewerkt aan de integratie van bemand en onbemand vliegverkeer. Zo is gisteren een voor Nederland unieke eerste stap richting deze integratie gezet: de eerste officiële BVLOS-dronevlucht op een gecontroleerde luchthaven in Nederland is uitgevoerd door Drone Delivery Services op Groningen Airport Eelde.