Grote exotenmarkt bij Tuingoed Foltz

MEEDEN – Bij Tuingoed Foltz in Meeden werd zaterdag 14 en zondag 15 augustus voor de vierde keer een grote exotenmarkt gehouden.

Tal van kwekers en particuliere verzamelaars uit Nederland, België en Duitsland presenteren hun favoriete jungleplanten, boomvarens, palmen, bananen, olifantsoren, cacteeën, agaves, orchideeën en andere exoten.

Exotische groenten

Zo presenteert kwekerij Koala eucalyptus-soorten uit Australië en toont Plantworld Holland zijn verzameling bol- en knolgewassen uit Zuid-Afrika. De varens en boomvarens van Wouter van Driel en Foltz komen uit Japan, China en Australië, de schatten van de Kuipplanten Vereniging en Antoinette van den Akker vooral uit het Middellandse Zeegebied. Kwekerij Amsterdamscheveld verrast met exotische groenten uit verre oorden en Chinese knolgewassen, de agaves en cacteëen van de Anjo en Coby Keizer komen vooral uit Mexico. 

Olifantsoren

De Belg Raf Lenaerts van Botanic Treasures brengt bijzondere bomen en heesters uit Taiwan en Nepal mee. Paul Shirley presenteert Zuid-Amerikaanse succulenten en Impatiens-soorten uit Afrika en Indonesië. Veel van de orchideeën van Reinhardt komen uit Azië. Ben’s Jungle presenteert veel zeldzame soorten uit de tropen. De Olifantsoren van Foltz komen uit (sub)tropisch Azië, de zeldzame Begonia-collectie uit vrijwel alle continenten.

Minibeekje

De tuinen van Foltz zien er momenteel zeer uitnodigend uit. Een minibeekje klatert door de jungletuin met bananen, canna’s, boomvarens en heel veel rariteiten. Grassen, zonnehoeden en andere ‘bewoners’ van de prairietuin genieten van de zon die momenteel zo uitbundig schijnt. De salvia’s en andere lipbloemigen hullen de salviatuin in feestelijke kleuren, terwijl de bos- en varentuinen met veel bijzondere schaduwplanten rust en verkoeling bieden.

Gratis 

De tuinen zijn tijdens de markt van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Op beide dagen werd om 14.00 uur een rondleiding gegeven. Op het terras worden exotische lekkernijen geserveerd. Stichting Kinderhulp Gambia presenteert onder andere kleurrijke tuingieters, sieraden, mondkapjes en Afrikaanse decoraties.

Via De Koerier