Grote Kerk Veendam donderdagmiddag open

VEENDAM – De Grote Kerk in Veendam is tijdens de bouwvak elke donderdagmiddag open geweest. Deze week is dat voor het laatst. Belangstellenden zijn van 13.30 tot 16.00 uur welkom.

Er is tot nu toe veel belangstelling voor de open middagen. De kerk werd bezocht door een gevarieerde groep bezoekers. Zo zijn er kerkgangers die door corona de kerk het laatste anderhalf jaar gemist hebben, vakontiegangers en winkelend publiek dat even van de winkelkoers is afgeweken. Naast belangstelling voor de geschiedenis van de kerk en van Veendam is er ook verbazing over het rijke culturele verleden van deze veenkolonie en de rol die de Grote Kerk daarbij gespeeld had.

‘Hoe werkt zo’n orgel eigenlijk?’ 

Jeugd bleek niet of nauwelijks geïnteresseerd te zijn in geschiedenis, maar wel in techniek: hoe werkt zo’n orgel nou eigenlijk en het carillon – met die bijzondere overbrenging- hoe gaat dat? Organist Bram Hulsebos en beiaardier Vincent Hensen zijn die vragen wel toevertrouwd. Enthousiast hebben ze over orgel en carillon verteld.  Twee kinderen gingen met hun oma naar de organistenkamer. Ze waren nieuwsgierig. En Hulsebos vertelde, maar liet de kinderen vooral ook uitproberen: de ene speelde en de ander koos het geluid (het register) erbij. Ze vonden het prachtig, vooral omdat Hulsebos hen op deze ontdekkingstocht begeleidde. Misschien dat het enthousiasme leidt tot een vervolg: twee organisten in de dop?  

Meubelmaker 

Een geboren en getogen Wildervanker, die al lange tijd in Emmen woont, werd gegrepen door de klanken van het orgel en kwam een week later dan ook weer terug. Verder was een gepensioneerd meubelmaker, die sinds kort in Veendam woont, nieuwsgierig naar het kerkgebouw en bleek bereid om de poot van een knielbankje te repareren. 

De organisatie had nu twee geslaagde middag achter de rug en nu nog een te gaan.  Beiaardier Vincent Hensen is donderdag weer van de partij, net als organist Doewe Kraster.

Via De Koerier