Handen uit de mouwen voor een toekomstbestendig De Wenakkers

Hoofd jeugdopleiding Arno Nijenbanning en penningmeester Theo van de Lageweg op het omgeploegde sportpark De Wenakkers.

Hoofd jeugdopleiding Arno Nijenbanning en penningmeester Theo van de Lageweg op het omgeploegde sportpark De Wenakkers.

ZUIDLAREN – Terwijl veel voetbalclubs reikhalzend uitkijken naar het moment waarop er weer zonder belemmeringen gevoetbald kon worden, werd bij FC Zuidlaren hard gewerkt aan het toekomstbestendig maken van sportpark De Wenakkers.

Eind vorig jaar ging de gemeenteraad van Tynaarlo akkoord met de update van het sportcomplex; dit als onderdeel van het accommodatiebeleid in Zuidlaren, waarbij alle scholen en sportaccommodaties in het dorp worden vernieuwd of verbouwd. Vorige maand ging op De Wenakkers de schop in de grond. Het meest in het oog springt de vervanging van een drietal velden: het hoofdveld en twee trainingsvelden. De velden zijn door Bouma Sport & Groen BV in Tynaarlo inmiddels afgegraven en worden voorzien van nieuwe drainage. De leemgrond, die er de oorzaak van was dat de velden van FC Zuidlaren bij regenval al snel afgekeurd werden, werd vermengd met Lava Oxygen, waardoor bij regen het water gemakkelijker werd afgevoerd en de velden langer bespeelbaar blijven en intensiever gebruikt kunnen worden. De drie velden krijgen – evenals de overige velden op De Wenakkers – een automatische beregeningsinstallatie, die door de gemeente op afstand kon worden bediend. Het is de bedoeling dat de velden begin juni worden ingezaaid. ,,Dat betekent dat ze bij het begin van het komende voetbalseizoen nog niet gebruikt kunnen worden”, zegt penningmeester Theo van de Lageweg van FC Zuidlaren. ,,Gelukkig hebben we nog drie andere velden beschikbaar. Al met al komt het ons niet slecht uit dat de werkzaamheden juist nú uitgevoerd worden, omdat er vanwege de coronamaatregelen minder gebruik werd gemaakt van ons sportpark.” Onlangs hebben spelers en staf van het eerste elftal en het derde zondagteam de omheining en bestrating rond het hoofdveld verwijderd. De gemeente Tynaarlo had toegezegd dit te zullen vervangen. Van de Lageweg: ,,Alles rond het hoofdveld ligt er straks snaarstrak bij.”

Ook de verlichting op het sportcomplex werd vernieuwd. De lichtmasten rond de trainingsvelden zijn recent door de gemeente Tynaarlo overgedragen aan FC Zuidlaren. De gemeente had middelen ter beschikking gesteld om de oude, stroom slurpende masten te vervangen voor nieuwe exemplaren met led-armaturen. Door subsidies had FC Zuidlaren kons gezien om ook de verlichting rond het hoofdveld, die al langer eigendom van de club was, te vernieuwen en aanvullend het B-veld te verlichten. ,,Hiermee kunnen we zeker 40 jaar vooruit”, zegt Van de Lageweg. ,,En we verwachten wel 50 procent te kunnen besparen op energiekosten.”

Enkele jaren geleden had de gemeente de kontine op het sportpark al overgedragen aan FC Zuidlaren en nu zijn ook de aanpalende kleedgebouwen geprivatiseerd. Omdat deze in slechte staat verkeren, had de voetbalclub een geldbedrag ontvangen om ze op te knappen. FC Zuidlaren wil nog dit jaar de toiletten, de gang en de bestuurskamer onder handen nemen. Maar de ambities van de club reiken verder. Van de Lageweg: ,,We willen het complete kleedgebouw renoveren, met oog voor duurzaamheid. Maar hier gaat veel voorbereidingstijd in zitten. Zo willen we een bouwcommissie gaan samenstellen, met leden van onze club die verstand van zaken hebben. Hier verwachten we pas in 2022 stappen in te kunnen zetten. Maar als ook de renovatie van het kleedgebouw is afgerond, hebben wij echt een accommodatie die voldoet aan alle eisen van deze tijd.”

,,En dat is ook echt nodig”, valt hoofd jeugdopleiding Arno Nijenbanning bij. FC Zuidlaren groeit als kool en telt inmiddels 800 leden. Dat leidde tot veel gepuzzel op trainingsavonden, wat straks tot het verleden behoort. ,,Zo kunnen we verder bouwen om onze sportieve ambities nog meer vorm te geven.” Onlangs communiceerde FC Zuidlaren dat het komend seizoen start met een O23-team, dat op divisieniveau ingedeeld zal worden. Dit biedt jonge spelers in de fase dat ze (nog) niet in het eerste elftal spelen de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen in een uitdagende competitie.

Reizen Laos