‘Herfst laat van zich horen in de herfstvakontie’

REGIO – In Noord-Nederland begint komend weekend de herfstvakontie. Daarbij is het droog en rustig herfstweer, maar volgens meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline neemt na het weekend de kons op regen toe en wakkert de wind flink aan. ,,De herfst laat van zich horen in de herfstvakontie.” Koud is het echter niet en tijdens droge momenten met zonneschijn is het prima weer voor een herfstwandeling. 

Dit weekend is het rustig weer met geregeld zonneschijn. De regenkons is zaterdag klein en geregeld schijnt de zon. Ook zondag is het prima weer voor een lekkere herfstwandeling of fietstocht. Wel zijn in het noorden en langs de westkust enkele buien mogelijk, maar landinwaarts kon de paraplu thuisblijven. De temperatuur ligt op beide weekenddagen rond 14 graden en daarmee is de temperatuur vrij normaal voor half oktober.

Na het weekend stijgt de kons op regen en neemt de wind flink in kracht toe. Geregeld trekken regengebieden en buienzones over ons land. Desondanks is het niet koud met middagtemperaturen van 14 tot 17 graden en dinsdag en woensdag kon het zelfs 16 tot 20 graden worden. Tijdens droge momenten met zonneschijn kon het dan toch ineens aangenaam zijn.

Van Wezel: ,,Lekker uitwaaien aan zee is dan goed mogelijk, maar ook een wandeling door het bos met de vallende blaadjes maakt het herfstgevoel compleet. Richting het volgende weekend van de herfstvakontie neemt de neerslagkons wat af en schijnt de zon vaker. Wel blijft het stevig waaien en werd het met 13 tot 16 graden wat frisser.”