Inwoner Aalden loopt 100.000 kilometer

AALDEN – De 70-jarige Gerrit Lahuis uit Aalden had de magische grens van 100.000 kilometer hardlopen gepasseerd. Begin deze maand was het zover. 

Lahuis begon op 3 januari 1984 met hardlopen als een goed voornemen op het nieuwe jaar. Het werd meer dan een goede gewoonte want hij trok zeker wel vier dagen per week de hardloopschoenen aan en nam regelmatig deel aan wedstrijden. ,,Ik had drie vaste rondjes van twaalf kilometer en liep door weer en wind. Hardlopen werd een prettige verslaving”, aldus de gelouterde hardloopveteraan.

Jarenlang was Gerrit Lahuis een fanatiek atleet. In mei 2018 werd echter bij hem de ziekte van Parkinson vastgesteld. Een hersenaandoening, die de aansturing van spierbewegingen aantast. De Aaldenaar zag de klachten steeds verder toenemen, maar het hardlopen bleef hij vasthouden. Dat hielp om het ziekteproces te vertragen.

Gerrit Lahuis spreekt openhartig over zijn ziekte en zijn emoties. ,,Het hardlopen werd door Parkinson steeds meer een martelgang. Mijn tempo halveerde. Ik kon mijn voeten steeds minder goed optillen en moest veel bewuster lopen. Bij iedere stap moest ik nadenken. Soms hebben de emoties de overhand als het over mijn ziekte gaat en dan schiet ik vol.”

Toch had de Aaldenaar het plezier in het hardlopen nooit had verloren. Hij bleef een rasoptimist die altijd keek naar wat hij nog wel kon en die zich steeds doelen bleef stellen. De magische grens van 100.000 kilometer gold als de ontbrekende parel aan de kroon. Deze missie moest worden volbrachten dat lukte begin deze maand. De laatste meters legde Lahuis af door een erehaag van familie, buurtgenoten en vrienden.

Lahuis nam in de loop der jaren deel aan vele wedstrijden. Eén van de meest indrukwekkende prestaties leverde de atleet in 2006 tijdens de marathon ter ere van de hernieuwde opening van de snelweg Emmen-Drachten. ,,Een slijtageslag over 42 kilometer. Ik wist niet dat ik nog benen onder het lijf had, het was echt afzien…”, zo blikt hij terug. Verder volbracht hij liefst dertig keer de halve marathon van Klazienaveen en nam aan 480 officiële wedstrijden deel.

Nu de mijlpaal bereikt is, gaat Lahuis wandelen en fietsen, want hij moet wel in beweging blijven. Daarnaast is de Aaldenaar nog steeds actief als vrijwilliger van de groenploeg van ’t Alterbarg en van Aalden. Lahuis was ruim 42 jaar werkzaam is als agrarisch bedrijfsverzorger bij AB Oost. 

Via De Veldenkrant