Jolein Landeweer exposeert in synagoge Zuidlaren

Eén van de sjabloon-drukwerken van Jolein Landeweer.

Eén van de sjabloon-drukwerken van Jolein Landeweer.

ZUIDLAREN – In de synagoge in Zuidlaren is in de weekenden van 22 tot en met 24 oktober en van 29 tot en met 31 oktober een expositie te bezichtigen van nieuw werk van Jolein Landeweer. 

Voor haar nieuwe werk bestudeerde Landeweer materiaal onder een microscoop. Zo bleek een rafelrandje van een stukje oud vergeeld papier een wirwar van verschillende grasachtige holle buisjes, stukjes, vlekjes en draadjes. Door op verschillende plekken scherp te stellen, kwam er een subtiele gelaagdheid uit naar voren. Uit haar schetsen abstraheerde Landeweer specifieke vormen en daarmee creëert ze een nieuwe, poëtische wereld. Het werk lijkt te refereren aan dromerige landschappen met een doorkijkje naar iets wat onzichtbaar was. De techniek die ze hiervoor gebruikte is sjabloon-druk; zachte lagen gekleurde inkt zijn in uitgesneden figuren over elkaar heen gedrukt. De geëxposeerde sjabloon-drukwerken zijn uniek, van elk exemplaar is er maar één. Dit in tegenstelling tot haar zeefdrukken: deze zijn vaak in (een kleine) oplage gedrukt.

Jolein Landeweer (1973) studeerde in 2005 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (bachelor of fine arts). In 2016 is ze gestart met zeefdrukken bij het Grafisch Centrum Groningen, waar ze lessen volgde van Aldrik Salverda. Jolein Landeweer is lid van de Stichting Beeldend Kunstenaars Aa en Hunze en had haar atelier in de Biotoop van Haren. Meer informatie over de kunstenaar is te vinden op www.joleinlandeweer.nl.