Kletspraot vervolgt zijn weg door de gemeente Tynaarlo

Kletspraot aan de Kluivingskampenweg in Eelde.

Kletspraot aan de Kluivingskampenweg in Eelde.

TAARLO – Kletspraot, een initiatief van Tynaarlo Goed Gehoord, vervolgt op zaterdag 21 augustus zijn weg door de gemeente Tynaarlo. Tussen 10.00 en 14.00 uur rijdt de Kletspraot-bakfiets van Taarlo via Oudemolen naar Zeegse voor een goed gesprek met de inwoners van deze dorpen.

Kletspraot is een idee van een groep sociaal betrokken inwoners van Tynaarlo. Zij zijn geïnteresseerd in wat er leeft onder de bevolking. Wat houdt de mensen bezig? Waar komen ze hun bed voor uit? Hoe gaan ze als buren met elkaar om? Wat doen en deden ze om de coronatijd het hoofd te bieden? Hebben ze ideeën om de leefbaarheid in Tynaarlo te vergroten?

Op 10 en 17 juli bezocht Kletspraot al een aantal dorpen en wijken in de gemeente. Het initiatief lokt mensen hun huizen uit, nieuwsgierig geworden door het geklingel van de fietsbel. Tot dusver trof Kletspraot vooral mensen die prettig wonen waar ze wonen. Ook met corona wisten de meesten wel om te gaan: er was naoberschap, er werd naar elkaar omgekeken. De initiatiefnemers spraken inmiddels naar schatting tegen de honderd inwoners in leeftijd variërend van 10 tot 103.

Tijdens de gesprekken worden allerlei onderwerpen behandeld. In een wijkje in Donderen overkwam het inwoners dat de gemeente spontaan nieuwe straatlantaarns installeerde; zonder enig overleg. De felle verlichting hinderde de mensen bij het televisiekijken en verstoorde hun nachtrust. In Eelde werd gesproken over het gebrekkige onderhoud aan openbaar groen en de trottoirs, en over het gebrek aan speelruimte voor kinderen. Ook het onderwerp woningbouw kwam regelmatig ter sprake.

De initiatiefnemers van Tynaarlo Goed Gehoord nemen waar nodig contact op met welzijnsorganisatie Tinten en de gemeente Tynaarlo om te zien of en hoe ideeën en wensen van inwoners ingewilligd kunnen worden. In oktober zetten zij hun bevindingen op een rij.