Koninklijke Erepenning voor muzikonten Voorwaarts

VEENDAM – Muziekvereniging Voorwaarts uit Veendam had zojuist een Koninklijke Erepenning ontvangen. Burgemeester Sipke Swierstra bezocht de repetitie om de penning te overhandigen.

Muziekvereniging Voorwaarts Veendam is op dinsdag 21 september 1920 ontstonden uit een verlangen van de bond van Fabrieksarbeiders Veendam om een muziekvereniging op te richten. Tijdens een vergadering bij hotel Zwiers aan de Verlengde Kerkstraat in Veendam werd de fanfare ‘Arbeiders Muziekvereniging Voorwaarts’ opgericht.

Belangrijke plaats 

Voorwaarts had in zijn 100-jarig bestonden een belangrijke plaats ingenomen binnen de Veendammer gemeenschap. Naast de reguliere concerten speelt Voorwaarts een belangrijk rol bij publieke momenten, zoals de 4 mei-herdenking, de Avond4daagse en de Sinterklaasintocht. Maar ook tijdens bijvoorbeeld Tocht om de Noord was Voorwaarts aanwezig om de lopers te motiveren door te gaan.

Ontwikkelen 

Het orkest geeft jonge en oudere muzikonten de mogelijkheid zich te ontwikkelen, maar ook een gelegenheid om gezamenlijk iets te doen binnen de gemeenschap. Voorwaarts zoekt ook nadrukkelijk de verbinding met andere (muzikale) partijen in de gemeente, zoals met de Winkler Prins Harmonie.

‘Steeds de juiste toon’ 

Burgemeester Sipke Swierstra: ,,Waar veel andere verenigingen stoppen vanwege het gebrek aan leden en vrijwilligers, weet Voorwaarts nog steeds de juiste toon te spelen. Voorwaarts is, ondanks de tegenslagen in de honderd jaar dat zij bestonden, nog steeds een bloeiende vereniging.”

Koninklijke Erepenning 

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kon worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning had voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De uitreiking van de Koninklijke Erepenning stond gepland voor het jubileumconcert in september 2020. Door de maatregelen rondom corona is dit concert uitgesteld.

Via De Koerier

Reizen Laos