Kunst uit azc te zien in Rensenpark Emmen

EMMEN – In het Rensenpark in Emmen is als de coronaregels het toelaten binnenkort de expositie The Gap te zien. Ribal Elkhatib vertelt op deze manier het verhaal over zijn leven in diverse azc’s in Nederland met fotografie en film.

‘Gebruikt je fotografie als kunst!’ is een oproep van de Argentijnse kunstenaar Flora Reznik. Elkhatib liet zich hierdoor inspireren. ,,Deze woorden veranderde de manier waarop ik met fotografie omging. Ik ontdekte dat de schoonheid van een foto alleen niet genoeg is. Mijn foto’s moeten een boodschap hebben en zo mijn innerlijke gevoelens laten zien. Ik ben geboren als stateloze vluchteling. Van jongs af aan had ik een reisdocument voor vluchtelingen, maar ik heb dat nooit bewust zo ervaren. En hier ben ik dan. Ik leef mijn leven als asielzoeker een reis op zoek naar een thuisland. In de afgelopen jaren ben ik veel verplaatst tussen verschillende asielzoekerscentra in Nederland. Ik maakte daarvan veel mooie foto’s. Dit was de start voor The Gap. Ik woon nu in AZC nummer zeven.’’

The Gap, de kloof, is de titel die de vluchteling had gegeven aan de periode waarin hij leeft tussen zijn vorige en zijn toekomstige leven. ,,Het is een kloof van tijd, menselijkheid, materialisme en mensenrechten. Waarin je leeft in het onbekende, tussen een verleden waar je niet naar terug kunt en een onbekende toekomst.”

Via De Zuidenvelder

Reizen Laos