Landbouwprogramma Fascinating trapt af

VEENDAM – Het landbouwprogramma Fascinating is gisteren afgetrapt met het KIEMfeest in Nieuw Beerta. Een van de deelnemers aan het programma is  aardappelzetmeelgigant Avebe uit Veendam.

Eind vorig jaar maakte de provincie Groningen bekend de handen ineen te slaan met het Fascinating programma. Dit programma wil de toekomstige landbouwsector binnen 10 jaar realiseren. Een toekomst waarin duurzaamheid, natuur, gezonde voeding en economische impact met elkaar in balans zijn.

Vier grote opgaven

Het Fascinating-programma bestaat uit vier grote opgaven: gezonde voeding, duurzame productie van voedingsgewassen, duurzame verwerking en technologie en optimale benutting van de reststromen. Om het Fascinating programma officieel te bekrachtigen, werd dinsdag een KIEMfeest georganiseerd. Tijdens dit evenement kwamen besluitvormers vanuit de landbouw, politiek, overheid en het bedrijfsleven aan het woord hoe ze samen gaan werken aan de landbouw van de toekomst. Door de brede samenwerking ontstaat een stevig draagvlak om goede ideeën ook daadwerkelijk te verwezenlijken en tot waarde te brengen in de regio.

Vliegende start

De afgelopen maanden hebben de partners niet stilgezeten. Het programma is op orde en de eerste projecten zijn al opgestart. Er zijn mensen en middelen vrijgemaakt waardoor Fascinating een vliegende start maakt. De pilot voor duurzame productie van voedingsgewassen is in gang gezet. Op vier proefboerderijen zijn konsrijke eiwitgewassen zoals veldbonen, winter- en zomerkoolzaad, lupine, maar ook aardappelen ingezaaid. ,,Met het inzaaien van deze gewassen liggen we op schema. Dat moet ook, want de wens en de tijdsdruk om onze plannen te realiseren zijn hoog”, zegt Tjeerd Jongsma, directeur van het Institute for Sustainable Process Technology.

Samenwerking

Naast de officiële aftrap van het programma, werd ook het startschot gegeven aan de samenwerking tussen Fascinating en Invest-NL. Wouter Bos, directeur Invest-NL: ,,Het test- en innovatieprogramma Fascinating in Groningen zal onder meer een belangrijke bijdrage leveren aan de eiwittransitie door het vergroten van het aanbod aan eiwitrijke gewassen in Nederland en ontwikkeling van innovatieve toepassingen van plantaardige eiwitten en reststromen.”
Agrifirm, Avebe, Cosun en FrieslandCampina, LTO en de provincie hebben de handen ineengeslagen in Fascinating.

Via De Koerier

Reizen Laos