Lezing over Frida Kahlo bij Culturele Raad Eelde

'Zelfportret met aapje' van Frida Kahlo.

‘Zelfportret met aapje’ van Frida Kahlo.

EELDE – Op uitnodiging van Culturele Raad Eelde geeft kunsthistorica Margaret Breukink op dinsdag 19 oktober een lezing over Frida Kahlo in de Herberg van Hilbrantsz.

Frida Kahlo (1907-1954), aan wie het Drents Museum in Assen dit najaar een tentoonstelling wijdt, was zonder twijfel één van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl deden Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Als gevolg van een ernstig busongeluk leed ze veel pijn en onderging ze door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht gaf om door te gaan, was haar grote liefde voor de kunst, voor haar man – de kunstenaar Diego Rivera – en voor Mexico en haar volkscultuur. Kahlo schilderde zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek, geïnspireerd door haar tumultueuze relaties, gebroken lichaam, politieke overtuiging, buitengewone veerkracht en creativiteit.

De vermaarde schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo in Mexico worden getoond in de tentoonstelling in het Drents Museum. Onder meer sleutelstukken als ‘Henry Ford Hospital’ (1932), ‘De gebroken zuil’ (1944) en ‘Zelfportret met aapje’ (1945). Daarnaast is een collectie van Kahlo’s persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden te zien uit Museo Frida Kahlo. Door deze twee collecties uit Mexico-Stad samen te voegen had het Drents Museum een unieke kons om het complete Frida-verhaal te vertellen.

De lezing over Frida Kahlo door Margaret Breukink in de Herberg van Hilbrantsz begint op 19 oktober om 20.00 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.cultureleraadeelde.nl. Bezoekers van de lezing dienen over een geldig coronatoegangsbewijs te beschikken.