Lies van Urk-prijs voor vrouwengroepen

EMMEN – De vrouwenemancipatiegroepen van Humanitas hebben de Lies van Urk-prijs 2021 van de gemeente Emmen gewonnen. 

De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een cheque van 1000 euro. De vrouwengroepen komen elke veertien dagen bijeen en bieden al dertig jaar een plek aan vrouwen die het moeilijk hebben. Tijdens de bijeenkomsten maken de vrouwen kennis met zaken waar ze anders misschien niet mee in aanraking zouden komen. Ze leren van elkaar en van de lezingen en excursies die worden georganiseerd. De groepen zijn van multiculturele samenstelling waardoor ze ook veel van elkaar leren over andere culturen en andere gebruiken. 

De vrouwengroepen zijn van plan om het geldbedrag van de prijs te besteden aan een excursie met de vrouwen naar de Tweede Kamer. Mocht er dan nog geld over zijn dan zetten zij het geld ook nog in om meer aandacht te krijgen voor vrouwenemancipatiegroepen en meer mogelijkheden om interessante spreekbeurten en workshops te organiseren. 

De prijs is vernoemd naar Lies van Urk, de eerste vrouwelijke wethouder in de gemeente Emmen. Zij was in haar werk én op persoonlijke titel een groot voorvechtster van emancipatie. Lies van Urk overleed in 1990 plotseling op 44-jarige leeftijd. Ter nagedachtenis aan haar is de prijs ingesteld. Al twintig jaar gaat deze prijs naar een persoon of een initiatief dat zich inzet voor emancipatie of participatie binnen de gemeente Emmen, op vrijwillige basis én met een voorbeeldfunctie. 

Via De Zuidenvelder