Masterclasses en concerten Bennewitz Strijkkwartet in Museum Vosbergen

Het Bennewitz Strijkkwartet. (foto Kamil Ghais)

Het Bennewitz Strijkkwartet. (foto Kamil Ghais)

EELDE – Het Tsjechische Bennewitz Strijkkwartet is in het weekend van 11 en 12 september in Nederland. Samen met klarinettist Harry-Imre Dijkstra verzorgt het ensemble voor de negende keer een muzikaal weekend met masterclasses en concerten in Museum Vosbergen in Eelde.

De opzet van de masterclass is uniek: vaste ensembles van studenten en amateurs krijgen tweemaal les in één weekeinde, maar ook solisten mogen zich aanmelden met gewenst repertoire en zich voegen bij leden van het Bennewitz Kwartet en Harry-Imre Dijkstra. Bovendien nemen de docenten zelf regelmatig even de plaats in van één van de ensembleleden, zodat men kon ondervinden hoe het is wanneer een ‘pro’ meespeelt. De eerste lesdag werd traditioneel afgesloten door het docentenensemble met een avondconcert vol kwartet- en kwintetmuziek. De tweede lesdag werd afgesloten met een concert waarbij de studenten en docenten gezamenlijk optreden. Beide (tweevoudige) concerten beginnen om 19.00 en 21.00 uur.

Het Bennewitz Strijkkwartet werd in 1998 in Praag opgericht. Tussen 2002 en 2004 studeerde het kwartet in Madrid bij Rainer Schmidt, violist van het Hagen Kwartet. Van 2004 tot 2006 was het ensemble onder de hoede van Walter Levin in Basel. De Nederlandse Stichting Haren en Snaren ondersteunde het kwartet tussen 2005 en 2008 aanzienlijk. Het Bennewitz Strijkkwartet had vele internationale prijzen gewonnen.

Klarinettist Harry-Imre Dijkstra studeerde onder andere in Sint Petersburg (met een beurs van het Prins Bernhardfonds) en gaf talloze concerten in Europa. Verder won hij prijzen op het kamermuziekconcours van Caltanisette en het TIM-concours in München en speelde in masterclasses met Michiel Lethiec en Charles Neidich. Gezamenlijk gaven het Bennewitz Strijkkwartet en Dijkstra de afgelopen jaren ruim 250 concerten in Tsjechië, België, Oostenrijk, Duitsland en in Nederland.

Voor meer informatie over de masterclasses en concerten kon men terecht op www.museumvosbergen.nl.