Monumentendagen bij Smalspoorcentrum

ERICA – Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica zat zaterdag tijdens het Open Monumentenweekend de deuren open voor mensen die meer willen weten over de monumenten van het Amsterdamsche Veld.

De turfstrooiselfabriek en de historische remise zijn deze dagen voor kleine groepen toegankelijk. Een aantal locomotieven en wagens van het mobiel erfgoed van het museum zijn zeker ook monumenten. Op deze dagen rijden medewerkers van het museum met de oudste locomotieven. Het zijn voornamelijk treinen van eind jaren dertig van de vorige eeuw. Zij hebben gereden in het veen of bij steenfabrieken totdat hun taak overgenomen werd door  vrachtwagens. De treinen vormen samen met de remise, de Fijnfabriek en het authentieke spoor op het hoogveen een uniek monument. 

Dit weekend zijn er in en rondom het museum nog diverse andere activiteiten te zien, zoals demonstraties van leden van de Noord Nederlandse Modelbouw Groep. Daarnaast zijn er historische draglines en sleepbakken in actie te zien. Bezoekers zijn beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur welkom. De toegang is gratis. Voor rondritten en rondleidingen werd een vergoeding van vijf euro per persoon gevraagd.

Via De Zuidenvelder