Museumschip Familietrouw meert af in Veenpark

BARGER-COMPASCUUM – Museumschip Familietrouw is deze zomer te bewonderen in het Veenpark in Barger-Compascuum. Het schip, eigendom van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, is hier vorige week vanuit Nieuwe Pekela aangekomen. 

De Familietrouw vaart elk jaar tijdens de zomer naar diverse evenementen, maar vanwege corona zijn deze nu afgelast. Daarom werd besloten naar het Veenpark te koersen, waar het schip wel vaker had gelegen. Het had nogal wat voeten in de aarde om de uit 1894 dateren spitse praam over te brengen naar Zuidoost-Drenthe. ,,Het Pekelderdiep is gestremd voor de recreatievaart omdat diverse bruggen moeten worden gerepareerd. Petje af voor de medewerkers van de gemeente Pekela, die het toch mogelijk gemaakt hebben’’, aldus directeur Hendrik Andries Hachmer van het Veenkoloniaal Museum.

Hij neemt ook zijn petje af voor de vrijwilligers van het museumschip, die veel extra werk moesten verzetten. Onderweg moest meer dan eens de schroef uit het water gehaald worden, omdat deze vol zat met waterplanten. Op sommige plaatsen was de geringe diepte een probleem en was het ploegen om verder te komen, ook al steekt het schip maar 60 centimeter diep.

Na het verblijf in het Veenpark vaart de Familietrouw naar Sappemeer, waar bij werf Wolthuis de zwaarden en het roer  worden opgeknapt. Ook zullen waar nodig staalkabels en lieren worden gereviseerd. ,,Er is ons veel aan gelegen om het nog in originele staat verkerende schip te behouden’’, aldus Hachmer. 

De Familietrouw is in 1894 in Veendam van stapel gelopen. Het werd gebouwd in opdracht van de familie Drost. Aan het begin van de 20e eeuw werd het eigendom van familie Witvoet in de omgeving van Klazienaveen. Later ging het over naar de families Schonewille en Muskee uit Hoogeveen. In 1994 werd de praam geschonken aan het museum in Veendam.

Via De Zuidenvelder