Nieuwe editie Fragmenten over asielzoekers en Johnny Sok

WESTERBORK – De Historische Vereniging Westerbork (HVW) had een nieuwe editie van haar tijdschrift Fragmenten uitgegeven. Aan bod komt het hartverwarmende onthaal van asielzoekers in Westerbork in 1989. Daarnaast is er het verhaal van rassporter Johnny Sok.

Annelies Kok beschrijft de laatste vijf en een half jaar van het bestonden van het complex De Pieterberg in Westerbork. In deze periode tussen 1989 en 1995 werden in de houten barakken asielzoekers gehuisvest.
Vrijwilligers uit Westerbork zorgden in die tijd voor de opvang, begeleiding en verzorging van deze tijdelijke bewoners. Al heel snel werd begonnen met het geven van Nederlandse les, er werden kindermiddagen georganiseerd, waar onder andere aandacht werd besteed aan de jaarlijkse vieringen van Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. De vrijwilligers die aan dit verhaal hun medewerking verleenden, prijzen ook nu nog de grote saamhorigheid van hun groep en de inzet van iedereen.

Jan Visscher schreef een verhaal over de indrukwekkende sportloopbaan van Johnny Sok. Deze rassporter werd in 1949 in Westerbork geboren en verhuisde op jonge leeftijd naar Nieuw-Balinge. Hij bleek uitzonderlijk veel aanleg te hebben voor de beoefening van diverse sporten. Hij was een zeer goed schaatser, een door vele clubs begeerde voetballer, maar ook een uitstekend tennisser en enthousiast deelnemer aan minitriathlons. Een leven gewijd aan de sport en dat kon niet zonder de steun van zijn gezin.

In het tijdschrift zijn verder tal van oude foto’s te zien met de bijbehorende historische beschrijving. Verder is er de rubriek ‘75 jaar geleden’ die interessante feiten uit deze vervlogen tijd op een rij zet.

Het tijdschrift Fragmenten is gratis voor leden van de HVW. Daarnaast is het verkrijgbaar in de plaatsgelijke boekhandel.

Via De Veldenkrant