Nieuwe expositie in Kapiteinshuis Pekela

NIEUWE PEKELA – Het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela zal binnenkort, afhankelijk van de versoepelingen rond corona, van start gaan met een nieuwe expositie. Ook beschikt het museum over een nieuwe website.

Als het museumseizoen weer begint, is er een nieuwe expositie te zien. Het gaat onder andere om ‘Pekelder Zilverschatten’. Centraal daarin staat het Torah-schild, dat eerder dit jaar door het bestuur kon worden aangekocht. In de tentoonstelling is ook ruimte voor werk van Pekelder zilversmeden zoals een gouden collier en een Pekelder burgemeestersketting.

Pekelders Verhalen 

De nieuwe activiteiten zijn een vervolg op het kortgeleden uitgebrachte boek Pekelders Verhalen. Hierin vertellen Pekelders over hun drive om na hun jeugd in Pekela te blijven. Van het boek werden 500 exemplaren gedrukt, die allemaal -tot zelfs in Zweden, Duitsland en Amerika- zijn verkocht. Gezien de kosten komt er geen herdruk.

Nieuwe website 

Het Kapiteinshuis had verder de beschikking gekregen over een nieuwe website, ontworpen door Annemieke Klijnstra uit Winschoten. Het museum hoopt hiermee meer publiek te kunnen bedienen. Het is de bedoeling elk jaar twee à drie historische verhalen uit Pekela op de website te publiceren. Als eerste is er een biografie te lezen over gemeentesecretaris Geert Leffers, die in de voormalige gemeente Nieuwe Pekela werkzaam was. Als toenmalig beambte bevolkingsadministratie wist Leffers in de Tweede Wereldoorlog diverse Pekelders uit handen van de Duitsers te houden. Verder zullen op de site aankopen en schenkingen door en voor het museum worden gepubliceerd, evenals alle lopende en vaststondende gegevens.

Via De Koerier

Reizen Laos